Πηγές που δεν αμφισβητείται η εγκυρότητα τους, αναφέρουν μετ’ επιτάσεως ότι στο μικροσκόπιο των ελέγχων που έχουν επιβάλλει οι Τροϊκανοί, βρίσκονται και οι συμφωνίες που έχουν κάνει ορισμένες τράπεζες για να πουλήσουν προβληματικά δάνεια σε distress funds.
Δηλαδή σε funds που αγοράζουν επιχειρηματικά δάνεια στο… 5% έως το 50% της αξίας τους και στη συνέχεια επιδιώκουν να εισπράξουν περισσότερα, πιέζοντας με δικαστικές ενέργειες τους οφειλέτες.
Οι πληροφορίες λένε, ότι διερευνάται η περίπτωση Ελλήνων επιχειρηματιών που έχουν δημιουργήσει distress funds (χωρίς να φαίνεται πουθενά το όνομά τους) και στη συνέχεια έχουν σπεύσει να αγοράσουν… μισοτιμής τα ανεξόφλητα τραπεζικά τους δάνεια.
Για παράδειγμα, δύο ή τρεις επιχειρηματίες που χρωστάνε 200 ή 300 εκατ. ευρώ και δεν πληρώνουν, δημιουργούν fund που παρουσιάζεται στην τράπεζα και αγοράζει το χρέος τους (των επιχειρήσεων) έναντι 100 εκατ. ευρώ το πολύ. Έτσι και οι επιχειρηματίες γλιτώνουν πολλά και οι τράπεζες φέρονται να έχουν κάνει ένα οφέλιμο συμβιβασμό…
Οι συζητήσεις με τον Προβόπουλο
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, απασχόλησε και την τελευταία συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, με κορυφαία τραπεζικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, που πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στην Αθήνα.
Εκεί, ανοικτά πλέον, οι εκπρόσωποι των «4» αναφέρθηκαν στις… υπόνοιες που έχουν για την αλλαγή κατεύθυνσης κεφαλαίων που χορήγησαν ως δάνεια.
Όπως λέγεται αρμοδίως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν ασκηθούν πιέσεις από τα γνωστά – άγνωστα «κέντρα», τότε οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο θα είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές. Με ό,τι ενδεχομένως μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Οι ίδιες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το πρόβλημα μεταξύ τραπεζών και (συγκεκριμένων) επιχειρήσεων προχωρά ακόμα παραπέρα.
Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες ανοικτά κάνουν λόγο πλέον για την ανάγκη και οι επιχειρηματίες να διαθέσουν ό,τι ρευστά αποθεματικά έχουν για την σωτηρία των εταιριών τους. Και ότι δεν είναι δυνατόν να τα περιμένουν όλα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει κάνει όπως ισχυρίζονται ό,τι μπορεί, στα ούτως ή άλλως, περιορισμένα περιθώρια που του έχουν απομείνει.
Deal
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.