Όταν ζητά το ΔΝΤ «κούρεμα» στεγαστικών δανείων γνωρίζει για τους παράνομους γενικούς όρους συναλλαγών;

 

Πραγματικά, φοβούνται οι τραπεζίτες και  το ΔΝΤ που ζητά «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων;  Με την… πλάτη στον τοίχο εξακολουθούν να βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες, παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε, δεν μπορούν να αποκτήσουν ρευστότητα και να… ρίξουν χρήμα στην αγορά.

 

Την ίδια στιγμή,  που οι τραπεζίτες βλέπουν συνεχώς να μειώνονται οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, τα σχέδια αναδιάρθρωσης, το πόρισμα της BlackRock για τα μη προβληματικά δάνεια και τα αποτελέσματα των stresstests θα φέρουν νέες εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο.


Μεγάλος εφιάλτης τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς μετά τις μεγάλες μειώσεις που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις οι δανειολήπτες δεν μπορούν να τα αποπληρώνουν.


Σύμφωνα με την «Ελλάδα αύριο», από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συνολικό «κούρεμα»των τραπεζικών δανείων που έχουν οι Έλληνες πολίτες.
Όπως αναφέρουν στην «Ε» στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Κρ. Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων συζητήθηκε ότι εκτός από το «κούρεμα», που πρέπει να γίνει από στο ελληνικό χρέος, θα πρέπει να γίνει και «κούρεμα» στα τραπεζικά δάνεια που έχουν οι πολίτες, καθώς και τα δύο χρέη δεν είναι βιώσιμα!

 

Επίσης, η ηγεσία του ΔΝΤ εκτιμά ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών και προκαλεί αβεβαιότητες για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.


Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει τα στελέχη του ΔΝΤ στην ελληνική πλευρά, εάν δεν υπάρξει ένα «κούρεμα» στα τραπεζικά δάνεια, τότε οι συνέπειες της μεγάλης υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην οικονομία θα είναι δραματικές, καθώς είναι γεγονός ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περικόπτουν συνεχώς τις καταναλωτικές δαπάνες τους για να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, ενώ στα ενυπόθηκα δάνεια προκαλείται πρόβλημα στην κτηματαγορά λόγω της αύξησης των πλειστηριασμών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που «ρίχνουν» τις τιμές των ακινήτων.


Επίσης, και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε επενδύσεις και-νέα έργα ώστε να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας, καθώς επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους.


Παράλληλα, όπως λένε, μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται «στο κόκκινο» από 10% πριν από μια τριετία έχουν φτάσει σήμερα στο 30%.


Για αυτό το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ζητεί τη συνολική θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων, οι οποίοι θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους των δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, κάτι που μέχρι στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει.


Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1930 και πρόσφατα στην Ισλανδία, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των αθετήσεων υποχρεώσεων των ελληνικών νοικοκυριών και φυσικά να περιορίσουν τις κατασχέσεις των ακινήτων.


Ωστόσο, στην άποψη του ΔΝΤ φαίνεται να αντιδρούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι «βλέπουν» τα γκισέ τους να παραμένουν άδεια, παρά την κρατική οικονομική στήριξη και την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα χαρτοφυλάκιά τους.


Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, θα επιθυμούσαν να αγοραστούν από ξένα
hedgefunds προκειμένου να αποκτήσουν κάποια μικρή ρευστότητα και να μειώσουν τον δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Μέχρι στιγμής, παρά τις συζητήσεις και τις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και των ξένων επενδυτικών οίκων, μόνο το
hedgefundBaupost απέκτησε έναντι 30 σεντς το ευρώ το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων της CitiBank Αγωνία για us εκθέσει των ελέγχων που γίνονται ai\s τράπεζε$ από την Για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες και για τα «ανοίγματα» που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα… μιλήσουν οι εκθέσεις των ελέγχων που γίνονται από την BlackRock.


Τις εκθέσεις αυτές αναμένουν με… αγωνία οι τραπεζίτες, καθώς θα έχουν και τα αποτελέσματα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση γι’ αυτά.
Η
BlackRock έκανε τους ελέγχους και θα ανακοινώσει δύο εκθέσεις.

 

Η πρώτη αφορά προτάσεις για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών.

Η δεύτερη έκθεση θα έχει δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας θα εστιαστεί στις ζημίες που θα προκύψουν από την υιοθέτηση ενός δυσμενούς σεναρίου για το διάστημα 2013 με 2016, και με βάση αυτό η BlackRock μαζί με την ΤτΕ θα ανακοινώσουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις τράπεζες που εκτιμώνται σε 5 με 5,5 δισ. ευρώ.


Ο δεύτερος άξονας θα έχει να κάνει με τα αναχρηματοδοτούμενα δάνεια. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις αρχές του επόμενου έτους, μεταβάλλοντας και το πλαίσιο σχέσεων με τους δανειολήπτες…


Σύμφωνα με πληροφορίες παραδόθηκαν τα πρώτα στοιχεία της
BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδος, και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά τα stressTests της AlphaBank φθάνει στο 11,5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς φθάνει στο 10,8-10,9%. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, μπορούν να θεωρηθούν θετικά για τις δυο τράπεζες.


Κατά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο διοικητής
H διαδικασία διαπραγμάτευσης για πωλήσεις δανείων από ελληνικές τράπεζες σε επενδυτικούς φορείς έχει αρχίσει, αλλά την τελική απόφαση για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνειά τους θα κληθεί να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση… Το ερώτημα που τίθεται είναι καυτό, ειδικά αν αναλογιστεί την κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία: η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόγραμμα κουρέματος των στεγαστικών δανείων αφού πρώτα έχει γίνει εκκαθάριση των οφειλών; Γιατί αν γίνει έτσι τότε πολλοί δανειολήπτες θα γλιτώσουν απευθείας από ένα τεράστιο φορτίο που έχουν εναποθέσει σε αυτούς οι παράνομοι γενικοί όροι συναλλαγών.

 

Το μόνο ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι η πολιτική βούληση. Αν υπάρχει αυτή πια.

 

Danioliptes.gr