Όχι άλλα κόκκινα δάνεια λέει ο Ζανιάς

Πλάκα έχουν εκεί στο οικονομικό επιτελείο αλλά κι οι φίλοι αυτού, οι τραπεζίτες «Δει δη χρημάτων. Όλοι θέλουμε χρήματα. Το ερώτημα είναι εάν όλοι εμείς οι καταθέτες θα δίναμε δάνειο σε όλους αυτούς που το ζητάνε. Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις των πολιτών. Πρέπει να προσέχουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε δάνεια όπου δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να δημιουργούμε και άλλα κόκκινα δάνεια», δήλωσε χθες το ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών  Γ. Ζανιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης  Κωστή Χατζηδάκη.

 

Μιας και βασικό αντικείμενο ήταν για μία ακόμη φορά η ρευστότητα στην αγορά, από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε “για να επανέλθει η ρευστότητα, αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα και η τρόικα να δείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της”. Σημειώνοντας παράλληλα από τις τράπεζες εναπόκειται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 

“Εμείς παρακολουθούμε πως εξελίσσονται τα προγράμματα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με την εκταμίευση των χρημάτων ως δια μαγείας θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο σχετίζεται και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

 

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, όσο θα μειώνεται το ρίσκο της χώρας και θα επιστρέφουν οι καταθέσεις, όπως είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα πράγματα θέλουν κάποια προσοχή, αλλά η προοπτική είναι σαφώς καλύτερη, ενώ αναφερόμενος στις εκταμιεύσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σημείωσε ότι αυξήθηκαν και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισ.. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Σχετικά με τη ρευστότητα και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είπε ο υπουργός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 25% οι εκταμιεύσεις σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις. ευρώ εως τα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με αυτό, υπογράφηκαν συμβάσεις 570 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί για τον ίδιο μήνα ήταν για 610 εκατ. Ευρώ.

 

Πέρα από το γεγονός οτι όλες αυτές οι συζητήσεις αποδεικνύονται άκαρπες δεδομένου οτι τελικώς, δε γίνεται κανένα βήμα προς την ενίσχυση της ρευστότητας.

 

Επίσης, παραινέσεις του τύπου «Όχι άλλα κόκκινα δάνεια» καταντούν τουλάχιστον γελοίες καθώς οι ίδιοι οι άνθρωποι που προκάλεσαν τις «στρατιές» των κόκκινων δανείων, σήμερα τα αποκηρύσσουν. Ποιος φταίει, όμως, για αυτήν την κατάσταση;

 

Και επίσης, τι πρόκειται να κάνουν κυβέρνηση και τραπεζίτες για να «σωθούν» από τη χιονοστιβάδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Danioliptes.gr