Νέο μαχαίρι στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα πρώην «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.
Τη βόμβα των νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό έριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας πως «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ., κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους».
Νωρίτερα, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο για τον τουρισμό, είχε διαβεβαιώσει ότι «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους»…
ΠΟΙΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ. Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια φωτογράφιζαν ως πιθανές «κοστοβόρες εξαιρέσεις» τις υψηλότερες συντάξεις που εξακολουθούν να λαμβάνουν πρώην ασφαλισμένοι στα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, και πρώην ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, οι οποίοι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΟΑΕΕ. Ενδεχομένως να μην είναι οι μοναδικές.
Στο θέμα του Ασφαλιστικού αναμένεται να αναφερθεί σήμερα σε ομιλία του στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σκιαγραφώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων και εξαιρέσεων. Πάτημα για τις κυοφορούμενες αλλαγές αναμένεται να αποτελέσει η προβλεπόμενη από τον Νόμο 3655/2008 (γνωστό και ως νόμο Πετραλιά) διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές στα λεγόμενα πρώην «ευγενή» Ταμεία σταδιακά έως το 2022.
Το Μνημόνιο άλλωστε ορίζει ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, όπως αυτά αποτυπώνονται στο μηνιαίο δελτίο «Ήλιος» για τον μήνα Σεπτέμβριο, αναδεικνύουν τις διαφορές που υπάρχουν στις αποδοχές συνταξιούχων εντός του ίδιου Ταμείου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Για παράδειγμα, ενώ στο ΙΚΑ η μέση σύνταξη είναι 640,06 ευρώ, η μέση σύνταξη στο ΤΑΠ – ΟΤΕ που αποτελεί αυτοτελή κλάδο του ΙΚΑ διαμορφώνεται σε 1.230,29 ευρώ και στο σκέλος του ΤΑΠ – ΔΕΗ (επίσης παρακλάδι του ΙΚΑ) η μέση σύνταξη φθάνει τα 1.370,39 ευρώ.
Σημαντικές αποκλίσεις στις μέσες συντάξεις καταγράφονται και εντός του ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ λαμβάνουν μέση σύνταξη 788,66 ευρώ, κατά περίπου 100 ευρώ υψηλότερη από την αντίστοιχη των συνταξιούχων στο πρώην Ταμείο Εμπόρων (ΤΑΕ), όπου οι μέσες αποδοχές ανέρχονται στα 684,24 ευρώ. Στο πρώην Ταμείο Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) άλλωστε, το οποίο έχει μπει επίσης κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΕΕ, η μέση σύνταξη είναι 572,06 ευρώ.
Στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά χωρίς λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες από τους εταίρους της τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, σημείωσε πως κατανοεί και συμμερίζεται την «αντίφαση» των θετικών αριθμών με τη ζωή των πολιτών «αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων».
Ελενα Λάσκαρη από tanea
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.