Επιφυλακτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τα ελληνικά ομόλογα, ενόψει της έναρξης του νέου κρίσιμου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δηλώνει η Goldman Sachs, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο “EMU Policies and Market Implications”.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, για τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα, καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2014 δεν περιελάμβανε νέα μέτρα.
“Το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να ολοκληρωθεί το 2016, γεννά σημαντικές πηγές ανησυχίας, όσον αφορά σε θέματα χρηματοδότησης. Αυτό δείχνουν άλλωστε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΝΤ και της ΕΕ, ήτοι των πιστωτών της Ελλάδας”, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Όπως προσθέτει στη συνέχεια η Goldman Sachs, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 4,4 δισ. ευρώ για το 2014, οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν πρόταση για μετακύληση των ελληνικών ομολόγων (roll over) που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs, επικαλούμενη τις δηλώσεις πλειάδας Ευρωπαίων αξιωματούχων, η πιθανότητα αυτή κρίνεται μάλλον απίθανη…
Εστιάζοντας, στη συνέχεια της έκθεσής της, στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας η Goldman Sachs τονίζει χαρακτηριστικά πως “Η Ελλάδα πιθανότατα θα κατορθώσει το 2014 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από τις αρχές του 2000, αλλά και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2007…”.
Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs για την Ελλάδα είναι το εξής: Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, αφού η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στις αγορές για δανεισμό…
Όπως τονίζει στη συνέχεια η Goldman Sachs, ακόμη και μετά το PSI+, το ελληνικό χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Υπό το πρίσμα αυτό, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα, η πολιτική που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν κατά τους προσεχείς μήνες ελληνική κυβέρνηση, Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν μπορεί να προβλεφθεί. Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Goldman Sachs αναγνωρίζει πως πλέον “οι αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά τα ελληνικά ομόλογα…”.
Αλλά η αμερικανική τράπεζα δηλώνει πως η ίδια παραμένει επιφυλακτική για τα ελληνικά ομόλογα, μέχρις ότου η Ευρωζώνη αποδείξει εμπράκτως πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. “Δεν αναμένουμε τυχόν αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας να επηρεάσει τις άλλες χώρες της περιφέρειας….”, καταλήγει η Goldman Sachs.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.