Σαμαράς – Βενιζέλος έβαλαν τη βούλα τους στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών – Τι συμφωνησαν

Στο «σφυρί» βγαίνει η πρώτη κατοικία των Ελλήνων από τις αρχές του 2014 και μάλιστα με την υπογραφή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου.

Στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν, σύμφωνα με το defencenet.gr,  και παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο, περιγράφουν το πλαίσιο κάτω από το οποίο οι τράπεζες θα παίρνουν τα σπίτια και θα πετάνε στο δρόμο όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές των δανείων τους.

 

Όσους, βέβαια, δεν έχει ξεσπιτώσει το Δημόσιο…

Οι τράπεζες, άλλωστε, έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους στέλνοντας ραβασάκια στους οφειλέτες τους οποίους ενημερώνουν πώς είτε τους δέσμευσαν τις καταθέσεις είτε τους κατάσχουν στα σπίτια. Το έχουν πράξει επίσης δεσμεύοντας μισθούς και συντάξεις για την εξυπηρέτηση των δανείων, ή έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες οικογενειών που δεν έχουν στον… ήλιο μοίρα.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου αποφάσισε να βάλει τη βούλα της στην ασυδοσία και την τρομοκρατία των τραπεζών ανακοινώνοντας πώς μπαίνει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας από το τέλος του 2013 και μετά. 

«Η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών».Αυτό αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν Σαμαράς και Βενιζέλος.

Τι λένε λοιπόν; Κατ’ αρχήν πώς από τις αρχές του 2014 τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεύτερον, πώς η πρώτη κατοικία θα είναι «διασφαλισμένη» για ένα πολύ μικρό ποσοστό που έχουν «αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν». Ποια είναι τα κριτήρια που ορίζουν την αντικειμενική αδυναμία δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει χρήματα να καλύψει τις βασικές του ανάγκες; Πόσο μάλλον να εξοφλήσει το στεγαστικό του δάνειο.

Το κερασάκι στην τούρτα του υπερχρεωμένου πολίτη είναι η αμέσως προηγούμενη παράγραφος όπου Σαμαράς και Βενιζέλος συμπυκνώνουν το νόημα όλων των κινήσεων που λαμβάνουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση:  «οι ρυθμίσεις των δανείων από το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο φιλικές, ευέλικτες και ρεαλιστικές με όριο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών».

Εν ολίγοις, όσα κεφάλαια λείπουν δηλαδή από τις τράπεζες της Χ χρονική στιγμή τόσα σπίτια θα βγάζουν στο σφυρί για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της. Κι αν δε φτάνουν κι αυτά θα χαρίζει και κάτι ακόμη το ελληνικό Δημόσιο με την μορφή εγγυοδοσίας.

Είναι θέμα χρόνου, λοιπόν, να ανοίξει ο δρόμος της κατάσχεσης των σπιτιών από τις τράπεζες, αν βέβαια γλυτώσουν από την εφορία η οποία ήδη προβαίνει σε πλειστηριασμούς ακινήτων για μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ.

Danioliptes.gr