Ενεχυροδανειστήρια ακόμη και μέσα στα σούπερ μάρκετ

 

Στην πρωτοφανή κίνηση να εγκαταστήσουν ενεχυροδανειστήρια ακόμη και μέσα στα πολυκαταστήματα τους προχώρησε πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, τα ενεχυροδανειστήρια Gold Buyers λειτουργούν μετά από συμβάσεις με την εν λόγω αλυσίδα και προβαίνουν σε συναλλαγές με τους πελάτες των super markets οι οποίοι προφανώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και ενδεχομένως να δίνουν τα κοσμήματα του προκειμένου να λάβουν σε αντάλλαγμα μετρητά και να προχωρήσουν σε αγορές προϊόντων άμεσης ανάγκης.

 

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συμβάσεων της Gold Buyers με την εταιρία δηλαδή αν η αλυσίδα Super Market ενοικιάζει μόνο το χώρο ή έχει και ποσοστά επί του τζίρου ή των κερδών.

 

Παράνομα τα ενεχυροδανειστήρια κρατικά και ιδιωτικά

 

Είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων οι αισχροκερδικές πρακτικές των ενεχυροδανειστών. Στην Ελλάδα της κρίσης, μέσα σε τρία μόλις χρόνια άνοιξαν 947 νέα ενεχυροδανειστήρια μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το Μητρώο Φορολογούμενων.

 

Σε ανακοίνωση του τον περασμένο Ιανουάριο, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης τόνιζε οτι κατόπιν ελέγχων του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι τα ενεχυροδανειστήρια παρανομούν κατά 60%.

Οι καταγγελίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα των ενεχυροδανειστών, ακόμη και των «επίσημων», των νομότυπων όπως του Τμήματος Ενεχυροδανεισμού που λειτουργεί σε υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

 

Η κυβέρνηση αντί να δώσει τέρμα στην αισχροκέρδεια των τοκογλύφων, και όχι μόνο να περιορίζεται να επικαλείται στοιχεία περιστασιακών ελέγχων του ΣΔΟΕ στα ενεχυροδανειστήρια, επιτρέπει να ανθούν επιχειρήσεις τέτοιου είδους ακόμη και μέσα στις υπεραγορές όπου προμηθεύεται την τροφή του oι περισσότεροι καταναλωτές.

 

Danioliptes.gr