Απόφαση σταθμός Εφετείου Λάρισας: Εξαφάνισε το σύνολο της οφειλής αγρότη δανειολήπτη

 Απόφαση που στρώνει το χαλί για ελάφρυνση εκατοντάδων δανειοληπτών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, εξέδωσε το Εφετείο Λάρισας προς όφελος δανειολήπτη.

Ο εν λόγω οφειλέτης, ο οποίος διατηρούσε ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό, έλαβε προ ημερών διαταγή πληρωμής λόγω ανεξόφλητων οφειλών προς την τράπεζα.

 

Με την υπ` αριθμ. 236/2013 ακυρώθηκε – εξαφανίσθηκε στο σύνολο της η διαταγή πληρωμής της Αγροτικής Τράπεζας Της Ελλάδος καθώς για την έκδοση και απόδειξη της οφειλής χρησιμοποιηθήκαν αποδεικτικά μέσα τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των άρθρων 444παρ. 1 και 448 παρ.1 του  Κ.Πολ.Δ.

 

Ειδικότερα τα αποσπάσματα των εμπορικών βιβλίων της Τράπεζας, αν και δεν περιλαμβάνονται στα αποδεικτικά μέσα του Κ.Πολ.Δ. μπορούν κατ` εξαίρεση να χρησιμεύσουν ως απόδειξη της απαίτησης της Τράπεζας μόνο όταν υπάρχει στη σχετική σύμβαση ειδική ρήτρα-δικονομική σύμβαση με την οποία καθορίζονται αυτά ως αποδεικτικά μέσα. Το εφετείο όμως έκρινε πως υπ` αριθμ. 17 όρος που εμπεριέχεται σε πληθώρα συμβάσεων  της Αγροτικής Τράπεζας ουδόλως εμπεριέχει την προαναφερόμενη ειδική δικονομική συμφωνία και έτσι η Τράπεζα δεν μπορεί να αποδείξει την απαίτηση της με τα αποσπάσματα των εμπορικών της βιβλίων.

 

«Στην ίδια κατηγορία δανειακών συμβάσεων μπορεί να ανήκουν δεκάδες άλλες συμβάσεις της πρώην ΑΤΕ αλλά κι άλλων τραπεζών. Αρκεί κανείς να πάρει στα χέρια του τη δανειακή του σύμβαση και με τη βοήθεια κάποιου νομικού να διαπιστώσει αν υπάρχει και στη δική του ή ίδια «παράλειψη», υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr, η Δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Μαρία Κριτσιώτη.

«Όποια δανειακή σύμβαση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά θα μπορεί να ακυρωθεί στο δικαστήριο και να εξαφανίσει την οφειλή του δανειολήπτη όπως έγινε στην παραπάνω περίπτωση», προσθέτει η κ Κριτσιώτη.

 

 

Υπενθυμίζει τις περιπτώσεις των αγροτών, η κοινοτική επιδότηση των οποίων δεσμεύτηκε από την τράπεζα εξαιτίας ανεξόφλητών δόσεων. «Για να μην υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, οι δανειολήπτες μπορούν να προστατευτούν ακυρώνοντας την οφειλή τους στο δικαστήριο», τονίζει η κ Κριτσιώτη.

 

Ακούστε το ηχητικό απόσμασμα της εκπομπής εδώ

 

Danioliptes.gr