Του Άγγελου Αγγελίδη
Είχα πειστεί ότι όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν… Κι όμως, το δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Έθνους», με άφησε –και πάλι- με το στόμα ανοιχτό. Στην Ελλάδα του μνημονίου και των αιματηρών θυσιών εκατομμυρίων ελλήνων, υπάρχουν εργαζόμενοι που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εξακολουθούν να αμείβονται με συνθήκες προ κρίσης!
Όλοι οι έλληνες έχουν υποστεί περικοπές ακόμη και 50%, είτε εργάζονται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η Πολιτεία, μετά από απαίτηση των δανειστών, επέβαλε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μοναδικό σκοπό να περιορίσει στο ελάχιστο τη μισθολογική δαπάνη. Δεν κρίνω αν η απόφαση ήταν πολιτικά ορθή. Ούτε το γεγονός ότι επιβλήθηκε από την τρόικα. Στέκομαι όμως σε δύο σημεία: στην εφαρμογή του νόμου και την κουτοπονηριά του νεοέλληνα, ο οποίος επινόησε τρόπους προκειμένου όχι μόνο να μην χάσει χρήματα από το μισθό του αλλά σε περίοδο κρίσης να πάρει και αύξηση!!
Πρωταγωνιστές της παράλογης ιστορίας είναι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα δεν φαίνεται να επηρέασαν καθόλου τη μισθολογική εξέλιξη των 90 εργαζομένων στον Οργανισμό αφού όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα που παρέχει η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκ. ευρώ το 2012). Ο ΟΒΙ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση. Ένας υπάλληλος του ΟΒΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δύο τέκνα ενώ θα έπρεπε να αμείβεται με μεικτές αποδοχές 1.569 ευρώ, λάμβανε τον περασμένο Αύγουστο 2.690 ευρώ δηλαδή 1.121 ευρώ περισσότερα λόγω της «ειδικής μισθολογικής πολιτικής». Αντίστοιχα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, τον περασμένο Αύγουστο, έλαβε 6.369 ευρώ μισθό όταν θα έπρεπε βάσει νόμου να αμείβεται με τα μισά σχεδόν χρήματα (3.124 ευρώ). Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αμοιβές του διευθυντή και αναπληρωτή διευθυντή υπερέβαιναν κατά πολύ τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο.
Η ίδια κατάσταση και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, η οποία είναι θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Εκεί, η διοίκηση σκαρφίστηκε ένα άλλο κόλπο για να διασφαλίσει τους μισθούς των εργαζομένων και να δώσει αυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα, «βάπτισε» διευθυντές τους… 29 από τους συνολικά 67 εργαζομένους! Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.
Η προκλητικότητα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχει πραγματικά όρια. Όλοι αυτοί που σέρνονταν από πολιτικό σε πολιτικό, «κλαίγοντας» και εκλιπαρώντας για μία θέση στο δημόσιο, όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το γεγονός ότι έχουν εργασία σε μία χώρα που μαστίζεται με ανεργία 30%, αλλά σκαρφίστηκαν διάφορα κόλπα για να πάρουν αυξήσεις.
Αυτές οι πρακτικές δεν πρέπει να μένουν πλέον αναπάντητες. Οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Και όσοι υποψιάζονται ότι το δημοσίευμα μπορεί να είναι «κατασκευασμένο» ενόψει της συνάντησης της κυβέρνησης με τη τρόικα, πολύ απλά απαντώ: «Δεν με απασχολεί». Για τόσους μήνες, οι εργαζόμενοι στις δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα απολάμβαναν προνόμια και μισθούς που δεν δικαιούνταν… Τελεία και παύλα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.