Ζήτημα χρόνου είναι για το πότε θα λυγίσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών … Και ας νευριάζει ο κύριος Στουρνάρας

«Μαζέψτε τους». Με μία φράση που θυμίζει πολύ το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα των 300, ο πάντα μαχητικός Γιάννης Στουρνάρας έδειξε τα «δόντια» του στην ομάδα της Τρόικας. Και αυτό γιατί τα παιχνιδάκια των εταίρων μας για το πότε θα έρθει η δεν θα έρθει ο Τόμσεν και η παρέα του εκνεύρισαν τον Υπουργό οικονομικών. Πάλι καλά που έχουμε και τέτοιους πολιτικούς να λένε και κανένα όχι (εδώ γελάμε).

Ενώ η επιστροφή είχε συμφωνηθεί και τα ραντεβού είχαν κλειστεί μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι Τύπου της Κομισιόν επιδίδονταν επί δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει η τρόικα.

Το γεγονός ενόχλησε σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος την Παρασκευή το βράδυ φέρεται να ζήτησε με έντονο ύφος από τις Βρυξέλλες να «μαζέψουν» τους εκπροσώπους τους και να δοθεί τέλος σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Όπως και έγινε.

Εν μέσω των γεγονότων της Παρασκευής με την δολοφονία δύο νέων παιδιών στην Αττική, με την κοινωνία αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης, να είναι στα όρια της υπομονής τους και να μην δέχονται άλλα μέτρα, καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα με άσχημες διαθέσεις. Καθώς για μία ακόμη φορά υπάρχουν ανοιχτές τρύπες που πρέπει να κλείσουν και πάλι με την «βοήθεια» των πολιτών, δηλαδή με δυσβάστακτα μέτρα!

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έρχονται στην Αθήνα για διακοπές αλλά για να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για τα εξής:

1. Να ληφθούν μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ το 2014, μιας και στο Μνημόνιο αναφέρει ότι με τον προϋπολογισμό 2014 πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

 

2. Να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή (πιθανόν μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου) τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015- 2016 (με πιθανή, πάντως, ρήτρα μη εφαρμογής τους, εάν νεώτερα στοιχεία καταδείξουν ότι δεν είναι απαραίτητα), κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς.

 

Αθήνα και τρόικα πρέπει να συμβιβαστούν ειδικότερα πρώτα από όλα όσον αφορά στο πόσο είναι τελικά τοδημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν απαιτούνται μέτρα 2,5 με 2,9 δισ ευρώ, αλλά πως το δημοσιονομικό κενό καλύπτεται με τις παρεμβάσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό. Σε αυτό προσθέτει την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που έχει καθυστερήσει.

 

Πόσες φορές έχουμε ακούσει για το μπρα ντε φερ Κυβέρνησης και τρόικας για αυτό το δημοσιονομικό κενό. Όχι 500 εκατομμύρια, όχι 2 δις, ας ενημερώσουν επιτέλους τον κόσμο ΠΟΣΑ ακόμα πρέπει να πληρώσουμε για να καλυφτεί η περίοδος μετά το τέλος, τυπικά, του μνημονίου τον Απρίλιο του 2014!

 

Για να μην μιλήσουμε για το ανέκδοτο των «οριζόντιων μέτρων» τα οποία φυσικά και δεν δέχεται η κυβέρνηση! Δέχεται όμως «διαρθρωτικά μέτρα». Είναι τα λεγόμενα μέτρα της Ανάπτυξης … Τι εννοούν επιτέλους οι ποιητές; Όπως και να το πούνε οι κύριοι της κυβέρνησης, τα μέτρα παραμένουν μέτρα. Ας μην κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει!

 

Καλώς σας βρήκαμε κύριε Τόμσεν…

 

Danioliptes.gr