Ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση με την τρόικα για το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, δυνάμεις της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.

Θα πουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια ή δε θα τα πουλήσουν σε εταιρίες ειδικού σκοπού, θα διευκολύνουν ή δε θα διευκολύνουν τη ρευστότητα στην αγορά, ερωτήματα που δεν παίρνουν απάντηση…

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, κάποιες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Εθνική, έχουν συζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πωλήσεις επιχειρηματικών κόκκινων δανείων σε distress fund, δάνεια για τα οποία οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις άνω του 75% στον ισολογισμό της.

 

Ωστόσο, η Εθνική δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αντίστοιχη ενέργεια, εφόσον η τιμή που θα λάβει δεν την ικανοποιεί. Η αλήθεια πως τα distress funds πλησιάζουν συχνά πυκνά τις τράπεζες προκειμένου να αγοράσουν τμήμα του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων.

Ωστόσο οι τιμές που προσφέρουν είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να προχωρήσουν σε αυτήν την πώληση, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει μείωση των ιδίων κεφαλαίων τους.

 

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να διευκολύνουν με ουσιαστικές ρυθμίσεις επιχειρήσεις με δυνατότητα επιβίωσης, ενώ δεν πρόκειται να πράξουν το ίδιο για εταιρείες οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν αντίστοιχο τέτοιο ορίζοντα. Οι όροι και οι δυνατότητες, ωστόσο, ενός τέτοιου σχεδίου δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

 

Κι όλα αυτά ακόμη, σε επίπεδο συνομιλιών. Ακόμη τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ή ανακοινωθεί.

 

Για απελευθέρωση, τέλος, περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες, τα οποία είναι δεσμευμένα λόγω των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, μιλάει η PWC. Η απελευθέρωσή τους θα προσελκύσει πρόσθετη ρευστότητα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία θα επανενεργοποιηθούν μέσα στον παραγωγικό κύκλο.

 

Σε ποιον θα καταλήξει αυτή η ρευστότητα και με ποιο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία θα επανενεργοποιηθούν μέσα στον παραγωγικό κύκλο κανείς πάλι δε γνωρίζει…

 

Danioliptes.gr