«Απελευθερώστε τους πλειστηριασμούς»…

Αυτή η φράση αποκαλύπτει όλη την αλήθεια πίσω από τις λέξεις που τόσο καιρό φέρονται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με το σημερινό αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, η τρόικα θεωρεί ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να απελευθερωθούν, προκειμένου οι δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα της πληρωμής των δανείων τους αλλά και οι τράπεζες να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις!

 

Την στιγμή που οι δανειστές έρχονται και πάλι στην Ελλάδα με άγριες προθέσεις σχετικά με το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών φτάνει η τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως δεν πρέπει να υπάρξει οριζόντια απελευθέρωση τους.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργείο Ανάπτυξης σε τελευταίες επαφές που υπήρξαν, για την ακρίβεια προ δεκαπενθημέρου, έλαβε μηνύματα από τους δανειστές που ερμηνεύονται ως «σκληρή» στάση απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να θεσπίσει την προστασία της κύριας κατοικίας κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων ομάδων για χρέη τους απέναντι στις τράπεζες.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα της πληρωμής των δανείων τους αλλά και οι τράπεζες, από την άλλη μεριά, να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις».


Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει και τις ενστάσεις που έγειραν απέναντι στην απαγόρευση της διενέργειας των πλειστηριασμών: «Από τη μια επιτρέπετε τις κατασχέσεις για χρέη έναντι του Δημοσίου και από την άλλη απαγορεύονται για οφειλές απέναντι στις τράπεζες…;» ήταν ένας από τους ισχυρισμούς της τρόικας στη διάρκεια τελευταίων συζητήσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης. Κι όλα αυτά ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν δημοσίως ταχθεί κατά της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

 

Δυστυχώς, δεν αναφέρεται η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο  Ανάπτυξης στο αποστομωτικό επιχείρημα της τρόικας.

 

Ακόμη και τραπεζικές πηγές παραδέχονται οτι η κυβέρνηση άρει το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία, τότε θα έχει ανοίξει «τον ασκό του Αιόλου» και οι συνέπειες αυτής της πράξης δεν μπορούν να υπολογισθούν. Οι τραπέζες υποστηρίζουν πως η αγορά θα καταρρεύσει και μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά: Τα σπίτια τους πλειστηριασμούς θα τα κτυπήσουν τα λεγόμενα «κοράκια».

 

Οι ίδιοι άνθρωποι που έβαλαν το χεράκι τους στο «κοινωνικό πρόβλημα», φέρονται να σκέφτονται τα νοικοκυριά που βρεθούν στον δρόμο αλλά και τον κίνδυνο ότι αν καταρρεύσουν οι τιμές, τότε και ενήμεροι σήμερα δανειολήπτες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα στεγαστικά τους, αφού οι τρέχουσες αξίες θα είναι δραματικά μικρότερες σε σχέση με τα ποσά που έχουν δανειστεί για να αποκτήσουν στέγη.


Μεγάλη είναι η πίεση που ασκεί η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να «ξεπαγώσουν» άμεσα οι πλειστηριασμοί. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η ελληνική κτηματαγορά θα βρεθεί στο… έρεβος, με πλήρη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, οι δανειστές μας θέλουν εδώ και τώρα να βγουν σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα και χωράφια στο… «σφυρί». Μάλιστα, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και με τους τραπεζίτες, επειδή δεν συναινούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

 

Τελικώς, δηλαδή, σε αυτή τη χώρα μόνο η τρόικα επιθυμεί την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας;

 

Danioliptes.gr