Μην ελπίζετε σε τραπεζικό δανεισμό πριν το 2017…

Τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο, ελπίδα ή σχέδιο μπορεί να καλλιεργείται στην Ελλάδα από νοικοκυριά ή επιχειρήσεις για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης βάζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών για την 5ετία 2013 – 2017, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πολιτική της περιορισμένης πιστωτικής επέκτασης δεν ήταν επιλογή των διοικήσεων αλλά απαίτηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) από την οποία «περνούν» όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των εγχώριων τραπεζών, διαρρέεται και πίσω από αυτό κρύβονται όλοι.

 

Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν επέβαλαν στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν της «χαμηλές πτήσεις» στις χορηγήσεις δανείων για την 5ετία 2013-2017, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τραπεζών ζητούν περαιτέρω απομόχλευση δανείων, δηλαδή και νέα μείωση των υπολοίπων χορηγήσεων.

 

Όπως εκτιμούν από το 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα περάσει σε θετικό ρυθμό μετά από περίπου 3,5 χρόνια σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα τελευταία 3,5 χρόνια το υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 20% που αντιστοιχεί σε μείωση ύψους 27 δισ. Αντίστοιχα τα υπόλοιπα δανείων προς νοικοκυριά έχουν συρρικνωθεί κατά 14% ή 16 δισ.

 

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό: δίχως ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία πώς θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανάκαμψης;

Η τρόικα, που έχει και τον τελευταίο λόγο για τη χώρα μας, ισχυρίζεται οτι  υπάρχουν πολλά παραδείγματα, και μεγάλη σχετική βιβλιογραφία, από τα οποία φαίνεται ότι σε χώρες που πέρασαν από βαθιά ύφεση δεν επέστρεψαν στην ανάπτυξη μέσω της πιστωτικής επέκτασης αλλά μέσω της εφαρμογής πολιτικών για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

 

Με βιβλιογραφία και αναλύσεις σκοπεύουν να συνεχίσουν το πείραμα σε βάρος της Ελλάδας κι όπου πάει…

 

Όπως η πρόταση να επιταχύνει η κυβέρνηση για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων έργων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες ή η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα στην οικονομία. Η έναρξη ορισμένων μεγάλων έργων θα ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει επίσης επενδυτικές πρωτοβουλίες.

 

Η ανάπτυξη στη Μακεδονία και την Ήπειρο θα επιτευχθεί αν κι εφόσον προχωρήσει, η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν οτι ο νέος κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη στεγαστική πίστη ούτε στην κατανάλωση, ούτε σε επιχειρηματικά δάνεια χωρίς συμμετοχή του επιχειρηματία.

 

Για τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν, τα υπόλοιπα δανείων είτε θα παραμείνουν στάσιμα είτε στην καλύτερη περίπτωση θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

 

Παρελθόν τα νούμερα αυτά: το 2003 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο 19,1% το 2003, στο 19,2% το 2004, στο 20,9% το 2005, στο 19,7% το 2006, στο 20,1% το 2007 και στο 15,9% το 2008.

 

Έτσι κάνεις ανάπτυξη…

 

Danioliptes.gr