Ξαναβλέποντας τα όσα δήλωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για λογαριασμό της τρόικας, τρεις “ειδήσεις” προκύπτουν άμεσα και έμμεσα.
Οι κ.κ. Deroose και Masuch επιβεβαίωσαν ότι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ως βασική προϋπόθεση την λήψη επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, μίλησαν για πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ για να χαρακτηρισθεί το χρέος βιώσιμο. Ταυτόχρονα εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί “μερικώς” στις αγορές από το 2015 και μετά.
Ο συνδυασμός των δύο αναφορών οδηγεί στο άμεσο συμπέρασμα ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τα επόμενα χρόνια από το 2014 και μετά (όταν τελειώνει η χρηματοδοτική ισχύς του προγράμματος) θα καλυφθεί από νέο επιπλέον δάνειο το οποίο θα συμπληρώσει τα “κενά” από την “μερική” χρηματοδότηση μέσω των αγορών και τα ασθενικά (για το 2014 τουλάχιστον) πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα “συμπεράσματα” αυτά επιβεβαιώνονται και από άτυπα σχόλια υπηρεσιακών στελεχών της Κομισιόν που εμπλέκονται στον χειρισμό του ελληνικού προγράμματος και υπενθυμίζουν ότι το χρηματοδοτικό “κενό” της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2016 “είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο παρά με ένα συμπληρωματικό δάνειο, στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει και το ΔΝΤ, αλλά το οποίο δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με επιπλέον υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους”…
Το δάνειο αυτό μάλιστα θεωρείται ότι θα διευκολύνει και την σταδιακή επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αν και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διατηρούνται προσδοκίες ότι θα μπορούσε να δοκιμασθεί ενωρίτερα η επιστροφή στις αγορές με κάποιες μικρής έκτασης εκδόσεις, οι οποίες θα ανακυκλώνουν τα “ελεύθερα” στις αγορές ελληνικά ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες και επιτόκια. Για την πρόθεση αυτή έχει ενημερωθεί η τρόικα.
Η διευκρίνιση πάντως για το ΔΝΤ από πλευράς στελεχών της Κομισιόν φαίνεται να συνδέεται -πέραν της απουσίας του εκπροσώπου του Ταμείου στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου- και με την επιφυλακτική στάση που εξακολουθεί να κρατάει ο διεθνής Οργανισμός απέναντι στις ευρωπαϊκές προθέσεις για το πως θα προχωρήσει ο επόμενος κύκλος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το ενδιαφέρον πάντως της “κατάθεσης” των δύο εκπροσώπων ΕΚΤ και Κομισιόν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πέραν των σημείων που προαναφέρθηκαν εστιάσθηκε και στις παρατηρήσεις για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία αποδόθηκαν ευθύνες ότι με την καθυστέρησή της να προχωρήσει στα διαρθρωτικά μέτρα που ζητάει η τρόικα “προστατεύει πλούσιους και ορισμένους επιχειρηματίες”… Αξιοπρόσεκτο, όταν το καταγγέλλει η τρόικα.
capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.