Γερμανικό σχέδιο για τράπεζες

Στην παρουσίαση ενός νέου σχεδίου για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών της Ε.Ε. προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, σε μια “μυστική” του συνάντηση με εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής “Handelsblatt”.

Το σχέδιο του Σόιμπλε περιλαμβάνει τον σχηματισμό ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, στον οποίο εκπρόσωποι των εθνικών αρχών εκκαθάρισης των τραπεζών θα συζητούν περιπτώσεις προβληματικών τραπεζών. Κάθε απόφαση θα πρέπει στη συνέχεια να λαμβάνει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

 

Το δεύτερο στοιχείο της πρότασης Σόιμπλε αφορά στον σχηματισμό ενός δικτύου εθνικών ταμείων εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο ένα εθνικό ταμείο να δανείζει το άλλο, εάν είναι απαραίτητο.

 

Ο Γερμανός αξιωματούχος θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του “Reuters”, επικαλούμενο έγγραφο της Ε.Ε., ανέφερε ότι η Γερμανία απαιτεί να εφαρμοστεί η επιβολή απωλειών στους μεγάλους καταθέτες και τους μετόχους των προβληματικών τραπεζών από το 2015, ως αντάλλαγμα για να δώσει την έγκριση της στη συγκρότηση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, πίσω από τις γερμανικές απαιτήσεις “κρύβονται” δύο βασικές ανησυχίες. Η πρώτη είναι ότι το Βερολίνο δεν θέλει να αποφασίζουν οι Βρυξέλλες για το κλείσιμο μιας γερμανικής τράπεζας και η δεύτερη ότι δεν θέλει να πληρώνει για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών άλλων χωρών.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ