Στο σφυρί… 62.000 ακίνητα

Τα χέρια τους τρίβουν τα κοράκια των διεθνών αγορών, που παρακολουθούν την κυβέρνηση να υποκύπτει στις πιέσεις της τρόικας για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών.

 

Κερκόπορτα για την πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων από το νέο έτος ανοίγει η κυβέρνηση, συνυπογράφοντας τη σκληρή γραμμή της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν να τηρηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές κατά τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου, ενώ η δικομματική κυβέρνηση συνεχίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι, διαρρέοντας πως στο στόχαστρο θα βρεθούν -από τις αρχές του 2014- μόνο οι 15.000 οφειλέτες που εντοπίστηκαν να έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεών τους, αλλά κρύβονται πίσω από τις αναστολές διενέργειας πλειστηριασμών!

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε περίπτωση άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών, 62.000 ακίνητα -για την ακρίβεια, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και εξοχικά θα βγουν από τις αρχές του νέου έτους στο… σφυρί!

 

Αυτός είναι, κατά πληροφορίες, ο αριθμός των δανείων για τα οποία έχουν εκδοθεί -τα τελευταία έξι χρόνια- διαταγές πληρωμής, καθώς οι περίπου 50.000 δανειολήπτες και ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων βρέθηκαν στο «κόκκινο». Από τα 62.000 «κόκκινα» δάνεια, τα 26.000 είναι στεγαστικά με προσημείωση στην πρώτη κατοικία.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου, το περασμένο καλοκαίρι, ότι θα προστατευθούν τα σπίτια των οικονομικά αδύναμων το σκηνικό αλλάζει άρδην.

 

Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με εκπροσώπους της τρόικας, το θέμα ξανάπεσε στο τραπέζι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, θέλουν να αποφύγουν κάθε αντίδραση, ενώ αναμένονται σημαντικές αλλαγές στα νέα κριτήρια «προστασίας». Η συμφωνία, πάντως, των δύο πλευρών πως θα πρέπει να υπάρξει «επικοινωνιακή διαχείριση» του θέματος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας…

 

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ…

 

Όσο, όμως, η κυβέρνηση καίγεται να βαφτίσει χιλιάδες πολίτες ως «απατεώνες», τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ για τα δάνεια σοκάρουν!

 

Σύμφωνα με αυτά, τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται στο «κόκκινο» έχουν εκτοξευθεί στο 75%, ενώ όπως αναφέρεται στην ίδια έρευνα, οι οφειλές πιστωτικών καρτών -που βρίσκονται σε καθυστέρηση- φθάνουν το 15% και των καταναλωτικών δάνειων έχουν εκτοξευθεί στο 65%, έναντι 10% που ήταν πριν από δυόμισι χρόνια. Πιο αναλυτικά, το ποσό των δανείων που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ.

 

ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

Η πιθανότητα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία προκαλεί τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων…

 

Έντονη είναι η αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Δανειοληπτών και Καταναλωτών Ελλάδας, Θεόδωρου θανόπουλου, ο οποίος ζήτησε μέσα από Το ΧΩΝΙ «να μην τολμήσει κανένας να ψηφίσει νόμο περί άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να ενδώσουμε σης απαιτήσεις της τρόικας. Εάν η κυβέρνηση ενδώσει, καλύτερα όσοι ψηφίσουν να φύγουν από τη χώρα Θα τους κυνηγήσουμε»!

 

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς, ο οποίος ανέφερε Στο ΧΩΝΙ πως «υπό το φόβο εξέγερσης, η κυβέρνηση διαρρέει σενάρια περί ασυνεπών και μη συνεργάσιμων δανειοληπτών προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τους πλειστηριασμούς. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να μας μετατρέψουν όλους σε καταληψίες του ίδιου μας του σπιτιού»…

 

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Το θέμα της επικείμενης άρσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον και πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης. Αξίζει να θυμηθούμε το σάλο που προκλήθηκε το καλοκαίρι, όταν ανακινήθηκε και πάλι το θέμα, αλλά και τις δηλώσεις του βουλευτής της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη πως βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ετοιμάσουν τροπολογία πριν από το τέλος του έτους για την αποφυγή μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης, «αδειάζοντας» τους αρμόδιους υπουργούς.

Παρόμοια ήταν και η θέση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καλαντζή, ο οποίος είχε δηλώσει πως «αν καταργήσουμε άκριτα τον πλειστηριασμό σε πρώτη κατοικία, θα πέσει η κυβέρνηση».

 

Κατάθεση τροπολογίας από εννέα ανεξάρτητους βουλευτές

 

Τροπολογία για την παράταση, ως το τέλος του 2016, της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ κατέθεσαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση απέρριψε προηγουμένη πρόταση, διαβεβαιώνοντας πως θα ρυθμιστεί το ζήτημα με τρόπο δίκαιο και οριστικό. Παρόλα αυτά «οι πολίτες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών.

 

Στο διάστημα των τελευταίων μηνών, ούτε η κυβέρνηση έφερε νομοθετική ρύθμιση τον ζητήματος προς έγκριση στην εθνική αντιπροσωπεία ούτε η αντιπολίτευση υλοποίησε τη δέσμευση της για κατάθεση πρότασης νόμου για την επίλυση του ζητήματος της λήξης της περιόδου αναστολής πλειστηριασμών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.

 

Τη ρύθμιση υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος (γ.γ. Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας), Νίκος Σταυρογιάννης και Ιωάννης Κουράκος (μέλη του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ»), Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης και Θεόδωρος Παροστατίδης.

 

Κωνσταντίνος Αγορης από toxwni