Τα πράγματα με το όνομα τους για τα κόκκινα δάνεια

Το παραμύθι αποκαλύφθηκε και πλέον όλο και περισσότερες φωνές αποκαλύπτουν την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια.

Για τα ψέματα που λέγονται και γράφονται σχετικά με τα κόκκινα δάνεια μίλησε πρώτος κι ανοιχτά για το μεγάλο παραμύθι με το οποίο έχουν πλαισιώσει το ζήτημα της άρσης πλειστηριασμών  πρώτης κατοικίας.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαυρίδης στο capital.gr, υπόσχονται στο λαό «σεισάχθεια» κι ότι θα του χαρίσουν τα χρέη στις τράπεζες.

Και συνεχίζει τονίζοντας οτι πρόκειται για ψέματα και μάλιστα συνειδητά.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο σε περιβάλλον δραχμής ώστε να μπορούν να τυπώνουν συνεχώς χρήμα. Με το ευρώ, αντίθετα, είναι υποχρεωμένοι να αναπληρώνουν κάθε μία νέα διαγραφή χρέους με αντίστοιχα κεφάλαια στις τράπεζες.

Διακόσια είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ας πούμε, λοιπόν, ότι προχωράνε σε μία διαγραφή χρεών της τάξης του 10%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να βρουν κεφάλαια ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για μία νέα μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη,  η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση ήταν της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ίδρωσαν οι ιδιώτες μέτοχοι να βρουν ένα μικρό μέρος αυτών. Που θα βρουν πρόσθετα 22 δισεκατομμύρια ευρώ; Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι γι΄ αυτό το σκοπό θα πάρουμε ένα νέο δάνειο από την Ευρώπη.

 

Αυτό το παραμύθι, όμως, έχει πολλά επεισόδια… Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η διαπλοκή κάνει πάρτι σε βάρος του λαού, διαρρέοντας σενάρια περί κουρέματος των δανείων, προστασίας της πρώτης κατοικίας των «φτωχών» με μοναδική εκκρεμότητα την έγκριση της τρόικας.

 

Αν αναλογιστεί κανείς οτι, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, τα δάνεια σε καθυστέρηση είναι περί τα 60 δισεκατομμύρια. Κι αντί να συζητούν το πως θα βγούμε από το αδιέξοδο κάνουν σχέδια που ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν.
Από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, τα τριάντα πήγαν στο εξωτερικό και τα τριάντα στις “ντουλάπες και στα στρώματα”. Άλλα σαράντα δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να περάσουν οι κάτοχοί τους τις δύσκολες μέρες και να πληρώσουν τους φόρους του Στουρνάρα.  Θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον σαράντα δισεκατομμύρια.

 

Και το ερώτημα όλων: Ποιός τρελός θα κάνει τώρα κάτι τέτοιο, όταν ξέρει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια; Και που θα βρεθούν αυτά; Μήπως από τις καταθέσεις;

Αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν για την τύχη των χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επίλυση των προβλημάτων του από μία πιο ρεαλιστική βάση. Ας πούμε να εξαντλείται η υποχρέωση του δανειολήπτη στο ακίνητο που χάνει και να μην είναι εκτεθειμένος με το σύνολο της περιουσίας του για ένα ακίνητο. Κι αυτά που συζητάμε είναι πραγματικά μέτρα που μπορούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά και να στείλουν στα αζήτητα τα σχέδια των υποτιμητικών κερδοσκόπων.

 

Το κλειδί του γρίφου δεν βρίσκεται στην σεισάχθεια, αλλά στην άνοδο των αξιών. Απλά, μάλλον, οι ίδιοι τους πέταξαν αυτό το κλειδί στη θάλασσα…

 

Danioliptes.gr