Μην μασάς με ότι ακούς… πριν το 2017, δάνεια δεν έχει…

Υποσχέθηκαν ενίσχυση της ρευστότητας, ανάσα στην αγορά, φθηνότερα δάνεια. Τα διαφημίζουν καθημερινά κι ανελλιπώς. Μη βιαστείτε να μεταβείτε σε κάποιο γκισέ τράπεζας, πριν το 2017 δεν πρόκειται να δούμε ούτε ευρώ τσακιστό!

Και τώρα πιο φθηνά δάνεια, διαφημίζουν οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν οτι μειώνουν τα επιτόκια ως και μισή ποσοστιαία μονάδα για επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

 

Στις τράπεζες περνά πλέον η σκυτάλη της μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ρίξουν το κόστος στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Μέσα στις επόμενες ημέρες – ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας – οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μειώσεις σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών τους δανείων, είτε πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης είτε και για επενδύσεις, αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, τα επιτόκια των οποίων καθορίζουν οι ίδιες.

 

Η κίνηση αυτά έρχεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, ρίχνοντάς το στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,25% και δίνοντας «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά.

 

Ετσι, πέρα από τις «αυτόματες» μειώσεις στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτάται από την ΕΚΤ, ωφελημένοι θα είναι τελικά πολύ περισσότεροι.

 

Βέβαια, ακόμη και οι σχετικές ανακοινώσεις πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών για την 5ετία 2013 – 2017 πριν από λίγες ημέρες εξανέμισαν την όποια ελπίδα ή σενάριο.

 

Και μάλιστα, η εν λόγω πολιτική της περιορισμένης πιστωτικής επέκτασης παρουσιάζεται ως απαίτηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp).

 

Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν επέβαλαν στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να διατηρήσουν της «χαμηλές πτήσεις» στις χορηγήσεις δανείων για την 5ετία 2013-2017, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τραπεζών ζητούν περαιτέρω απομόχλευση δανείων, δηλαδή και νέα μείωση των υπολοίπων χορηγήσεων.

 

Όπως εκτιμούν από το 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα σταθεροποιηθεί και σταδιακά θα περάσει σε θετικό ρυθμό μετά από περίπου 3,5 χρόνια σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα τελευταία 3,5 χρόνια το υπόλοιπο των δανείων προς επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 20% που αντιστοιχεί σε μείωση ύψους 27 δισ. Αντίστοιχα τα υπόλοιπα δανείων προς νοικοκυριά έχουν συρρικνωθεί κατά 14% ή 16 δισ.

 

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό: δίχως ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία πώς θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανάκαμψης;

 

Άρα τζάμπα όλο αυτό το μελάνι που χύνεται στα περί δανείων ανάσα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Danioliptes.gr