Τα LED και η ανάπτυξη…

Του Άγγελου Αγγελίδη

 

Μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, την ώρα που υποδέχθηκε έναν αμερικανό και έναν κινέζο επενδυτή, οι οποίοι προγραμματίζουν να στήσουν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη εργοστάσιο παραγωγής φωτιστικών σωμάτων.

Την ειλημμένη τους απόφαση να συνεργαστούν με τη Θρακική εταιρεία «Dasteri A.E.» και να κατασκευαστεί, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, εργοστάσιο παραγωγής συστημάτων εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού για δημόσιους χώρους, παρουσίασαν στον κ. Καράογλου, ο πρόεδρος της Αμερικανικής εταιρείας «Hilux and sound off» κ. Μάρκ Λίτκε και ο marketing director της «Foxconn» κ. Έρικ Τσο, παρουσία του Προέδρου της «Dasteri A.E.» κ. Γιάννη Δαστερίδη και του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας κ. Βασίλη Δαστερίδη.

 

Η ικανοποίηση και τα χαμόγελα ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλα στη συνάντηση. Όμως, φτάνει μόνο αυτό; Είναι αρκετό; Όχι. Η Πολιτεία πρέπει να αγκαλιάσει με θέρμη τους ελάχιστους επενδυτές που αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι της ελληνικής επικράτειας. Να τους παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις και να ασχολούνται ακόμη και προσωπικά στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεραστούν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις και οι προσλήψεις

 

θα γίνονται με βάση τη τρέχουσα νομοθεσία. Η εξοντωτική υπερφορολόγηση έχει γονατίσει πολλές επιχειρήσεις και πραγματικά αποτελεί «διώκτη» των επενδύσεων. Όμως, το εργατικό κόστος έχει μειωθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα του στόχου της «ανταγωνιστικότητας» και αποτελεί πλέον πόλο έλξης επενδυτών. Έστω κι αν έχει μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των ελλήνων, οι οποίοι απλά θα παράγουν και δεν θα καταναλώνουν.

 

Η εταιρία DASTERI, η οποία έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη, προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία με τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς Hilux (ΗΠΑ) και Foxconn (Κίνα) με στόχο -μεταξύ άλλων- να εγκαταστήσει φωτιστικά τύπου LED, και ελληνικής «υπογραφής», σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ευρώπης, διεκδικώντας μερίδιο μιας συνολικής πίτας πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Αναλυτικότερα, βάσει των κοινοτικών επιταγών για την εξοικονόμηση ενέργειας, έως το 2020 θα πρέπει να αντικατασταθούν οκτώ δισεκατομμύρια λαμπτήρες παλαιού τύπου σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Ευρώπης (δαπάνης περίπου πέντε τρισ. ευρώ), εκ των οποίων 2,5 εκατ. βρίσκονται στην Ελλάδα (εκτιμώμενης δαπάνης 1 δισ. -1,5 δισ. ευρώ).

 

Η DASTERI δραστηριοποιείται από το 1975 στην κατασκευή φωτιστικών στοιχείων για αυτοκίνητα και τα τελευταία χρόνια στα συστήματα εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού για δημόσιους χώρους (έχει αναλάβει έργα σε 25 δήμους) και μεγάλους καταναλωτές, με την τεχνογνωσία των δύο ξένων εταιριών. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Mercedes, Ford, Renault και Volvo, που χρησιμοποιούν προϊόντα της βορειοελλαδικής εταιρείας στα φωτιστικά σώματα των οχημάτων τους.

 

Danioliptes.gr