Στρώνουν το χαλί για το κούρεμα των καταθέσεων και στην Ελλάδα;

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο τραπεζικό σκηνικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ρίχνοντας νερό στο μύλο της φημολογίας που κάνει λόγο για επικείμενο κούρεμα των καταθέσεων και στην Ελλάδα, αλλά όχι κατά τα πρότυπα της Κύπρου.

Το εξέχον μέλος της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν ζήτησε ήδη ταχύτερη εφαρμογή των κανόνων πτώχευσης  και ταχύτερη εφαρμογή των κανονισμών που προβλέπουν τη συμμετοχή ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών στη διάσωση μιας προβληματικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι σε ισχύ όταν η ΕΚΤ αναλάβει την ενιαία εποπτεία το 2018.

 

 Η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της, όπως τόνισε ο Ντανιέλ Καλέγια Κρέσπο, επικεφαλής της ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον κ. Κρέσπο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση.

Χρεωκοπία

 

Κεντρικοί τραπεζίτες προωθούν την εφαρμογή των κανονισμών διάσωσης από τον Ιανουάριο του 2015, επιταχύνοντας τη διαδικασία του bail in των τραπεζών.

 

«Είναι σημαντικό το bail-in να εφαρμοστεί, εάν είναι δυνατόν, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέτρα. Ειδικότερα, η μεταβατική περίοδος μέχρι την ισχύ του bail in θα πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Φρανκφούρτη.


Για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, θα πρέπει να επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας τράπεζας, προσθέτοντας όμως ότι «εν αντιθέσει με το παρελθόν (η χρεοκοπία) θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και χωρίς τη χρήση χρημάτων του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ Βάινιμαν απηύθυνε ακόμη έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών να αξιολογήσει τους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα από τα επικείμενα stress tests, τους ελέγχους αντοχής των τραπεζών: «Για μένα είναι σαφές ότι στο πλαίσιο αυτών των τεστ αντοχής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα τραπεζικά δάνεια προς χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των τεστ».

 

Αν ισχύσει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες, τότε τα τεστ αυτά θα πρέπει να τιναχθούν στον αέρα. Άλλωστε, το νέο καθεστώς εξυγίανσης και διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης συζητείται εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης και με αναλυτές του Reuters να προειδοποιούν ότι οι επιλογές της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

 

Στην περίπτωση, όμως της Ελλάδας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αιμοδοτούνται συχνά από το Ελληνικό Δημόσιο (από το 2008 και μετά έχουν λάβει 160 δις ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα).

 

Μόνο που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM),  η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν στην κατοχή τους σχεδόν το σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους.

Τι θα γίνει σε ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων κι εφόσον έχουν προωθηθεί όλα αυτά τα μέτρα για την πτώχευση των τραπεζών αλλά τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών και ομολογιούχων στη διάσωση προβληματικών τραπεζών; Το χάος, μιας και δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

Πάντως, αυτή η κινητικότητα δεν θα είναι για καλό…

 

Danioliptes.gr