Κι όμως οι εξώσεις δεν είναι προνόμιο (!) μόνο του Νότου

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο οι εξώσεις και άστεγοι κι όχι μόνο στον φτωχό νότο.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία,  Γερμανοί ιδιοκτήτες διώκουν όλο και συχνότερα τους ενοικιαστές τους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί δραματικά οι εξώσεις. Κι ενώ η γερμανική οικονομία περνά την καλύτερη φάση της!

 

Βασική αιτία, η άνοδος των ενοικίων, την ώρα που ένα μέρος της γερμανικής κοινωνίας δεν τα βγάζει εύκολα πέρα. «Ενας ξαφνικός θόρυβος, φωτιά και καπνός. Η δικαστική επιμελήτρια στο Πότσνταμ ούτε που είχε φανταστεί ότι μπορεί να κατέληγε έτσι η επίδοση έξωσης που είχε αναλάβει. Η 55χρονη ενοικιάστρια κατέβηκε στο υπόγειο και περιέλουσε μια κουβέρτα με βενζίνη. Λίγο αργότερα, έγινε μια μεγάλη έκρηξη και αυτή, αντί να βρεθεί στον δρόμο, βρέθηκε στο νοσοκομείο. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο. Λίγους μήνες πριν, ένας άλλος άντρας αυτοκτόνησε στην Καρλσρούη, κατά τη διάρκεια μιας άλλης έξωσης. Για τη Γιούλια Σμιντμπάουερ, από την πρωτοβουλία παρεμπόδισης εξώσεων είναι σαφές: “Η κατάσταση θα γίνει πιθανότερα ακόμα πιο δύσκολη. Για πολλούς ανθρώπους οι εξώσεις αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή”».

 

Αυτή είναι η κατάσταση που αποτυπώνει ρεπορτάζ της «DW». Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 25.000 εξώσεις με δικαστική απόφαση. Επίσης, έγιναν 40.000 εξώσεις χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ανάλογων δικών. Το 2010 ο αριθμός των εξώσεων ήταν 20.000. Ομως, και ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά. Στο Βερολίνο, το 2009, 5.000 άνθρωποι ζούσαν στον δρόμο, ενώ το 2011 είχαν αγγίξει τις 7.000.

 

Γιατί οι ιδιοκτήτες στρέφονται, όμως, συχνότερα εναντίον των ενοικιαστών τους; «Από τη μια πλευρά, οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα. Από την άλλη πλευρά, ανεβαίνουν τα ενοίκια δραματικά» εξηγεί η Γιούλια Σμιντμπάουερ.

 

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δε φοβόμαστε μόνο τους ιδιοκτήτες των σπιτιών μας αλλά το ελληνικό Δημόσιο που έχει κηρύξει τον πόλεμο στους πολίτες του.

 

Danioliptes.gr