Τρέχουν να προλάβουν την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη πριν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

Τη γιγάντωση του προβλήματος της υπερχρέωσης αποδεικνύει ο συνωστισμός που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας με σκοπό την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

Τις 80.000 προσεγγίζουν οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, να δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και το 2025, γράφει σήμερα η Καθημερινή.

 

Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην τρόικα η οποία διατείνεται οτι όσο υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις καλλιεργείται την κουλτούρα της μη πληρωμής των δανείων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτούντων για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, όταν το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 35.000 και αυξάνεται γεωμετρικά καθώς η ανεργία διογκώνεται, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες και οι οποίες ξεπερνούν τις 800.000. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα από τον λέκτορα στη Νομική Αθηνών Ιάκωβο Βενιέρη, οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, φθάνουν τις 7.600 και το 35% αυτών είναι απορριπτικές, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 65% έχει γίνει αποδεκτό και παραπέμπεται προς εκδίκαση.

 

Ο αριθμός των προσφυγών από ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αναμένεται να εκτιναχθεί με την άρση της κατάργησης των πλειστηριασμών, χωρίς την ίδια στιγμή να υπάρχουν κίνητρα για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

 

Απέτυχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

 

Την ώρα που η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για ενίσχυση του θεσμού του Διαμεσολαβητή, τα στοιχεία παρουσιάζουν την πλήρη αποτυχία του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος, βέβαια, αντικαταστάθηκε από τη διαμεσολάβηση.


Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τις 58.746 αιτήσεις, εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι επιτυχείς περιπτώσεις ήταν μόλις 5 (!), ενώ χωρίς αποτελέσματα είναι και ο θεσμός του διαμεσολαβητή, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικός.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βενιέρη από μια πρώτη σταχυολόγηση των αποφάσεων, προκύπτει ότι η μεσοσταθμική μείωση της οφειλής στην οποία καταλήγει το δικαστήριο είναι της τάξης του 35% και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και αποφάσεις για ολική σχεδόν διαγραφή, το ποσοστό τους ήταν πολύ μικρό και δεν ξεπερνά το τέσσερα τοις χιλίοις. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη για την αποπληρωμή των δανείων του, ενώ σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία ο δανειολήπτης, μπορεί να τη διαφυλάξει, εξοφλώντας σε βάθος 20ετίας το 80% της αντικειμενικής της αξίας.

 

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιβάλλεται στον δανειολήπτη που θα επιλέξει να κάνει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα, να καταβάλει ως ελάχιστο ποσό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ, δεν έχει ανακόψει τον ρυθμό προσφυγής στον νόμο.

 

Η εκτίναξη της ανεργίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών είτε επαγγελματιών σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, συμπαρασύροντας τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

 

Από την ανάλυση των περιπτώσεων προκύπτει επίσης ότι μεγάλη μερίδα όσων καταφεύγουν στον νόμο δεν έχουν ακίνητη περιουσία, ενώ με βάση τη νομολογία που υπάρχει μέχρι στιγμής τα ποσά που εκδικάζονται για την πληρωμή των δόσεων, αναφέρονται στο ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που έχει αναγνωρίσει η ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο διαμορφώνεται στα 7.000 ευρώ ετησίως.

 

Danioliptes.gr