Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς  βασικό του θέμα τον ενιαίο μηχανισμό λύσης και εκκαθάρισης τραπεζών, θέμα που το Βερολίνο συναρτά με την επίσπευση της εφαρμογής των κανόνων για τα τραπεζικά bail-in στις αρχές του 2015, τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα…

Σε αυτό το μηχανισμό εκτός των άλλων θα προβλέπεται η επίσπευση της εφαρμογής των κανόνων για τα bail-in των προβληματικών τραπεζών (περιλαμβανομένου και του «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, όπως συνέβη στην Κύπρο) ώστε να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2015 και όχι του 2018, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Γερμανία φέρεται να θέτει την ταχύτερη εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για να «ξεμπλοκάρετ» τις διαπραγματεύσεις για την ενιαία αρχή λύσης και εκκαθάρισης τραπεζών. Η σπουδή της δικαιολογείται απόλυτα από το γεγονός ότι έως το τέλος του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις τράπεζες της Ευρωζώνης, που αναμένεται να αποκαλύψουν «μαύρες τρύπες» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι τότε, το Βεραλίνο θέλει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια για το ποιος θα επωμιστεί τις ζημίες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα περιθώρια χρήσης κρατικού χρήματος και «ακυρώνοντας» ουσιαστικά το εργαλείο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).


Τη γερμανική θέση για επιτάχυνση των τραπεζικών bail-in φαίνεται να συμμερίζεται και η ΕΚΤ (παρά τις όποιες επιφυλάξεις της), στην προσπάθεια της να κάμψει ης αντιρρήσεις του Βερολίνου για τον ενιαίο μηχανισμό λύσης τραπεζών, τον οποίο θεωρεί ύψιστης σημασίας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος αλληλοχρέωσης μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων.

 

Στη Φραγκφούρτη μετέβησαν χθες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών της Γερμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας και του Λουξεμβούργου όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον αντιπρόεδρο Βίτσρ Κονστάνσιο και το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Ιβ Μεος.


Οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν «από πρώτο χέρι» για τα επερχόμενα stress tests καθώς και για την πορεία των διαδικασιών ενόψει της ανάληψης από την ΕΚΤ των εποπτικών της καθηκόντων, σε έναν χρόνο από σήμερα.

 

Στις 18 Νοεμβρίου η ηγεσία της ΕΚΤ θα συναντηθεί με τους τραπεζίτες από την Ελλάδα την Ιρλανδία τη Γαλλία τη Φινλανδία, την Ισπανία και την Εσθονία.

Το τελευταίο γκρουπ στις 25 Νοεμβρίου περιλαμβάνει τους τροπεζίτες από Ιταλία Λετονία, Ολλανδία Πορτογαλία Σλοβενία Σλοβακία και Αυστρία.

Η εξουσία επιβολής ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών είναι η πιο ευαίσθητη πτυχή της τραπεζικής ένωσης. Το Βερολίνο θέλει να είναι οι κανόνες έτοιμοι σης αρχές του 2015, ώστε οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών να επωμιστούν τις ζημίες σε περίπτωση που οι τράπεζες που μείνουν μετεξεταστέες στα stress tests, δεν κατορθώσουν να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές και οι κυβερνήσεις τους αδυνατούν να τις στηρίξουν. «Ελπίζω οι σοβαροί επενδυτές να γνωρίζουν σε η επενδύουν», παρατηρεί ο Γκούναρ Χόκμαρκ, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου που συμμετέχει σης διαπραγματεύσεις για τα bail-in. «Όλα θα αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι για bail-in, και οι μεγάλες καταθέσεις».
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν εκδώσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (τα πρώτα που «κουρεύονται» σε περίπτωση bail-in) ύψους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανταλλάξουν απόψεις (ενδεχομένως και πυρά) για το bail-in των τραπεζών και την πορεία προς την Τραπεζική Ένωση.


Η ταχεία εφαρμογή του νέου πλαισίου κινδυνεύει να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στον τραπεζικό κλάδο σε μια κρίσιμο χρονική περίοδο, διαταράσσοντας την απατηλή ηρεμία που επικρατεί στην παρούσα φάση. Το πόσο εύθραυστο είναι το όλο οικοδόμημα καταδεικνύεται και από τη χθεσινή άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 43 μονάδες βάσης, στο 8,58% (από 7,94% στο τέλος Νοεμβρίου), μετά τη διαρροή οτι στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκροτών στη Γερμανία τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στη χώρα για κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη, κάτι που θα περιέπλεκε  περαιτέρω τους χειρισμούς του Βερολίνου για την κρίση…

 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, άγνωστο παραμένει αν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε κόκκινος συναγερμός, γιατί, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο και τον πρώτο υποψήφιο πειραματόζωο.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.