Μυαλό δε βάζουν! Προσπαθούν να «αναστήσουν» το θεσμό της διαμεσολάβησης

Ζωή στο «νεκρό» θεσμό του διαμεσολαβητή, που διαδέχθηκε τον, επίσης, αποτυχημένο θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που προέβλεπε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προσπαθούν να δώσουν κυβέρνηση και τρόικα.

Τον θεσμό της διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα, υποστηρίζοντας οτι με τον τρόπο αυτό θα  εντοπισθούν όσοι πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και θα προστατευθεί η περιουσία τους ενόψει της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς.

 

 

Η ρύθμιση για την ειδική διαμεσολάβηση (μεταξύ οφειλετών και τραπεζών δηλαδή, διότι η διαμεσολάβηση ισχύει για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών) αναμένεται να εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνη.

 

Προφανώς, πρόκειται να ξαναεισαχθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια γιατί προβλέπεται ήδη από το Ν. 4161/2013. Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η δικαστική προσφυγή για τα χρέη!

 

Πάντως, η αναζήτηση λύσεων στο διογκούμενο πρόβλήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν ο οφειλέτης διαβεί την πόρτα του δικαστηρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει τον Θεσμό του διαμεσολαβητή, υπό την έννοια ότι θα καταστεί υποχρεωτική n διαμεσολάβηση μεταξύ οφειλετών και πιστωτών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί δικαστική ρύθμιση των χρεών, καθώς και τους όρους του λεγόμενου «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών ορίων διαβίωσης».

Την ίδια ώρα η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και από τις δύο πλευρές.

 

Ο πανικός κυβέρνησης και τρόικας είναι διάχυτος καθώς το θέμα των κόκκινων δανείων έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα σε βάρος των τραπεζών καθώς επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορούν να δοθούν, επομένως σε περίπτωση που χρειαστεί νέα διάσωσή τους αυτή αναγκαστικά θα περάσει μέσα από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Δοκιμάστηκε, άλλωστε, ήδη μια φορά, στην Κύπρο.


Ενήμερα δάνεια

 

Η ρύθμιση για την ειδική διαμεσολάβηση (μεταξύ οφειλετών και τραπεζών δηλαδή, διότι n διαμεσολάβηση ισχύει για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών) επρόκειτο αρχικά να εισαχθεί στον νόμο για το πρόγραμμα «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και τα «αποδεκτά όρια διαβίωσης» θα χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια για τη ρύθμιση.

 

Η ρύθμιση και μάλιστα έχοντας πλέον τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο και αναμένεται να εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, οφειλέτες και πιστωτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητούν τρόπο ρύθμισης των οφειλών, έτσι ώστε ο οφειλέτης να μην προσφεύγει στο δικαστήριο κάνοντας χρήση του «νόμου Κατσέλη».

 

 

Για την ώρα διαμεσολαβητές γίνονται μόνο δικηγόροι (έχουν περάσει από σχετική εκπαίδευση περί τα 400 άτομα) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκούν τον ρόλο και άλλες ειδικότητες, όπως οικονομολόγοι και ορκωτοί εκτιμητές.

 

Υπενθυμίζεται οτι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ανέκυψαν μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με το ύψος της αμοιβής των διαμεσολαβητών.

 

Τρόικα και κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν ένα φιλί ζωής σε ένα θεσμό που αποδεδειγμένα δεν αποφέρει αποτελέσματα. Σημειώνεται οτι από τις 58.746 αιτήσεις, εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι επιτυχείς περιπτώσεις ήταν μόλις 5 (!), ενώ χωρίς αποτελέσματα είναι και ο θεσμός του διαμεσολαβητή, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, αλλά δεν είναι υποχρεωτικός.

 

Danioliptes.gr