Την δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αδύναμες τράπεζες αν αυτές αποτύχουν στα stress tests αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης του Ecofin.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση των τραπεζών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για την τραπεζική ενοποίηση.
Η τραπεζική ενοποίηση προϋποθέτει την διενέργεια ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια την διενέργεια stress tests σε όλες τις τράπεζες της Ε.Ε, αναφέρει το capital.gr. Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένονται περίπου το διάστημα που η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ευρυζωνικών τραπεζών, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
Σε περίπτωση που τα stress test δείξουν ότι μια τράπεζα διαθέτει ελλιπή κεφάλαια, τότε το βάρος θα κληθούν «σηκώσουν» οι μέτοχοι και οι επενδυτές της. Σε περίπτωση όμως που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανεπαρκές και τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω της επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να παράσχουν τα κεφάλαια που λείπουν.
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη του … λαού τους προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζες που με τόσους σκελετούς στην ντουλάπα τους, δεν πρόκειται περάσουν τις συμπληγάδες των stress tests.
Τα ίδια δημοσιεύματα επισημαίνουν οτι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δε διαθέτουν αυτή τη στιγμή ειδικό ταμείο για αυτόν το σκοπό, και ως εκ τούτου οι υπουργοί θα πρέπει να διασφαλίσουν τουλάχιστον πως θα υπάρχει η απαιτούμενη νομοθεσία για την παροχή κεφαλαίων.
«Σε περίπτωση που o έλεγχος αποκαλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, αυτό θα καλυφθεί με τη σειρά από τις εξής πηγές: ιδιωτικές πηγές, εθνικές πηγές και τέλος από τα εργαλεία της ευρωζώνης», φέρεται να σημειώνεται στο προσχέδιο ανακοίνωσης του Ecofin.
Το προσχέδιο ξεκαθαρίζει πως η κρατική βοήθεια θα παρασχεθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Με άλλα λόγια, η κρατική βοήθεια θα έχει βαρύ κόστος – επιβολή ζημιών στους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, αλλαγή διοίκησης της τράπεζας και μειώσεις μισθών και bonus.
Εν καιρώ, πιθανότατα το 2015 στην διάσωση των τραπεζών ενδ’εχεται να κληθούν να συνεισφέρουν και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης αλλά και οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα.
Αν μια χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να διαθέσει η ίδια τα χρήματα για την διάσωση μιας τράπεζάς της, τότε μπορεί να απευθυνθεί για δάνειο στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM), όπως συνέβη στην περίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών το 2012.
Άγνωστο πάντως, παραμένει το γεγονός οτι στην Ελλάδα βρίσκονται πάντα τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες που το έχουν ανάγκη ενώ, δεν βρίσκονται με την ίδια ευκολία τα κονδύλια για την διοργάνωση συσσιτίων στα σχολεία ή την ενίσχυση των παροχών υγείας.
Τελικώς, το μήνυμα στον τοίχο είχε δίκιο: «Αν ήμασταν τράπεζες θα μας είχαν σώσει».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.