Γ. Στουρνάρας: Οχι σε γενική απελευθέρωση πλειστηριασμών, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες

Την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup και τις συστάσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για επιτάχυνση των δράσεων σε τέσσερις τομείς.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Είπε ότι θα υποχωρήσουν δραματικά οι τιμές των κατοικιών και θα γεμίσει η αγορά με φθηνά ακίνητα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις τράπεζες.

 

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον επίτροπο Ολι Ρεν, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

 

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Σχετικά με το κλείσιμο των ΕΑΣ ο υπουργός επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωσή της εταιρείας, χωρίς να μειωθεί ο εξαγωγικός της χαρακτήρας.

 

Όπως είπε στους Ευρωπαίους υπουργούς, «είμαστε σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη και πρέπει να διατηρούμε έναν σημαντικό στρατό με αμυντική βιομηχανία» αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει το ίδιο με την ΕΛΒΟ.

 

Μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε το ύψος του στο 1% του ΑΕΠ αφού όπως είπε το αδύνατο σημείο που ήταν ως τώρα τα έσοδα του κράτους και στο 7μηνο του 2013 ήταν υπό του στόχου, έχει αλλάξει στο 10μηνο καθώς έχει ήδη καλυφθεί η διαφορά και το Ελληνικό κράτος βρίσκεται 300 εκατομμύρια ψηλότερα από την αρχική εκτίμησή.

 

Για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς αντί για την αρχική πρόβλεψη του -4% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση βρίσκεται πλέον κάτω από το 3%. Ο υπουργός εκτίμησε, επομένως, πως υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης, γεγονός που, όπως είπε, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς. Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.

 

Danioliptes.gr