Τρικυμία εν κρανίω ο Υπουργός Οικονομικών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Πιο κυνικός από ποτέ ο Γ. Στουρνάρας που κρατά στα χέρια του την τύχη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα κλειδιά χιλιάδων υπερχρεωμένων πολιτών που περιμένουν με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

 

Από τις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλοι οι περιορισμοί για τους πλειστηριασμούς όχι για να μην οδηγηθούν στο δρόμο και την απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά γιατί δεν θα το αντέξουν οι τράπεζες!

Οι απώλειες των τραπεζών κι όχι οι απώλειες των πολιτών και της κοινωνίας είναι το κύριο μέλημα του Υπουργού, όχι των οικονομικών αλλά των τραπεζών! Και το παραδέχεται πιο προκλητικά και κυνικά από ποτέ!

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες. Είπε ότι θα υποχωρήσουν δραματικά οι τιμές των κατοικιών και θα γεμίσει η αγορά με φθηνά ακίνητα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις τράπεζες.

 

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

 

Ακόμη  κι αν θα υπάρξει τελικώς η προστασία των φτωχών από τους πλειστηριασμούς δε θα έχει ως στόχο την δική τους ανακούφιση αλλά την ανακούφιση της αγοράς!

 

Αν και το Υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεση του και σε νούμερα τις επιπτώσεις της κρίσης, έδωσε έμφαση στα στοιχεία – ακόμη και της ΤτΕ – που μιλούν για ψαλίδισμα της αξίας των ακινήτων.

 

Από το 2009 έκλεισαν 150.000 επιχειρήσεις από τις οποίες 2000 μεσαίες και μεγάλες. Έβγαλαν στην ανεργία 1.500.000 άτομα από τους οποίους 750.000 νέα παιδιά.

 

Έφαγαν με το δήθεν σωτήριο κούρεμα του χρέους (που βεβαίως προκάλεσαν οι ίδιοι πριν το 2009) τις καταθέσεις ακόμη και των μικροκαταθετών σε κρατικά ομόλογα και μετέτρεψαν τις μετοχές σε φυτίλια για λάμπες πετρελαίου καμαρώνοντας που μας γλίτωσαν από πτώχευση.

 

Κατέστρεψαν την ακίνητη περιουσία και έβγαλαν στην αγορά 800.000 ακίνητα από ιδιοκτήτες που πασχίζουν να βρουν λεφτά να πληρώσουν νοσοκομεία, χαράτσια και φόρους. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι ψάχνουν αγοραστές με τιμές κατά 50% κάτω από την αξία τους αλλά είναι άφαντοι. 

 

Οδήγησαν ιδιώτες εργαζόμενους στην 4ωρη ανασφάλιστη εργασία και επαγγελματίες στην παρανομία και τώρα τους κυνηγάνε με πρόστιμα και απειλές για κλείσιμο των επιχειρήσεων, αδιαφορώντας ότι απασχολούν 500.000 άτομα με 400 ευρώ και 4ωρα.

 

Κι όμως, όλα αυτά δεν τρομάζουν τον κ. Στουρνάρα αλλά οι τυχόν απώλειες που θα υποστούν οι τράπεζες από ενδεχόμενο οριζόντιο άνοιγμα των πλειστηριασμών…

 

Ως υποψήφιος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κύριος Στουρνάρας γνωρίζει καλά τα στοιχεία που παρουσιάζει η κεντρική τράπεζα της χώρας, όσον αφορά τις απώλειες στην αξία των ακινήτων.

 

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, νέα «βουτιά» πραγματοποίησαν οι τιμές των ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο του 2013.Οι τιμές των διαμερισμάτων την περίοδο αυτήν υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%.

 

Η εξέλιξη αυτή, στην οποία αν συνυπολογιστεί η μεγάλη διόρθωση των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε την τελευταία τριετία, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες, καθώς στο διάστημα αυτό τα ακίνητα έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2012 οι τιμές υποχώρησαν κατά 11,7% και το 2011 κατά 5,5%.

Συνεπώς η μείωση της αξίας σωρευτικά μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 (5,5 + 11,7% + 10,9 = 28,1%).

 

Μόνο που αυτά δεν είναι τα χειρότερα κύριε Στουρνάρα. Αρκεί μία βόλτα στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στα συσσίτια του Δήμου, στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ της περιοχής σου και θα καταλάβεις τα χειρότερα.

 

Danioliptes.gr