Μαύρη λίστα για 35 ισχυρούς για δάνεια ύψους 15 δις. ευρώ

Ένα βήμα πριν το οριστικό ξεκαθάρισμα των… ανοικτών λογαριασμών που έχουν με τις τράπεζες, φαίνεται ότι βρίσκονται 30-35 Έλληνες επιχειρηματίες, τα «κόκκινα δάνεια» των οποίων ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις σοβαρές ανακατατάξεις που αναμένεται να επέλθουν στον επιχειρηματικό χάρτη, το έχει ήδη δώσει η Τρόικα. Η οποία με κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο έχει διαμηνύσει στους τραπεζίτες ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα, η παρατεταμένη περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στους προβληματικούς επιχειρηματίες με τα ανεξόφλητα χρέη.

Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ορισμένα από τα πιο προβεβλημένα ονόματα της οικονομικής ζωής του τόπου. Πίσω από την αστραφτερή εικόνα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών, βρίσκονται οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, που απειλούν πλέον ευθέως τη «ζωή» των επιχειρήσεών τους…

Σύμφωνα με τα στοιχείο που διαρρέονται, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται, επιχειρηματίας με πολυσχιδείς δραστηριότητες που αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα. Πάλαι ποτέ πανίσχυρος «αστέρας» του επιχειρείν που αναζητεί σωσίβιο μέσω διεθνών συνεργασιών και γενικά επιχειρηματίες από τον χώρο των κατασκευών, του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Αιχμή του δόρατος των ραγδαίων εξελίξεων είναι η απαίτηση των Τροϊκανών, να δημιουργήσουν πάραυτα οι τράπεζες, το διακριτό πλαίσιο των «κόκκινων χαρτοφυλακίων».

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Τρόικα των δανειστών της χώρας, σε αυτά τα «κόκκινο χαρτοφυλάκια» θα ενταχθούν κατά κύριο λόγο οι μεγάλες επιχειρηματικές επισφάλειες. Δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν σε υπερχρεωμένους ομίλους.

 

Εκ των πραγμάτων ο… θεσμός των «κόκκινων χαρτοφυλακίων» έρχεται να υποκαταστήσει τις πολυσυζητημένες ban banks που ως ιδέα φαίνεται να απορρίπτεται από τους Τροικανούς. Διότι όπως οι ίδιοι τονίζουν, είναι ένας αρκετά σύνθετος μηχανισμός, αμφίβολης αποτελεσματικότητας που επί της ουσίας το μόνο που κάνει είναι να κρύβει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» των τραπεζών.

ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ

Το σχέδιο προβλέπει ότι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούν οι βασικοί μέτοχοι των υπόχρεων εταιριών και θα τους ζητηθεί να αναχρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.

Στην περίπτωση που αρνηθούν, όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν (σσ ορισμένοι από αυτούς έφτασαν στο σημείο να μην προσέρχονται καν στις τράπεζες όταν τους ζητείτο, προτάσσοντας την λογική «και τι θα μου κάνουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικό), τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός της τιτλοποίησης των χρεών.

 

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική απώλεια του ελέγχου των εταιριών, αφού από κάποια στιγμή και μετά θα χάνεται η καταστατική (και όχι μόνο) πλειοψηφία, αναλόγως του ύψους των χρεών.

Άλλες πηγές, κοντά στο project, υποστηρίζουν ότι η επιλογή των μετόχων – επιχειρηματιών, που θα κληθούν πρώτοι, γι αυτόν τον ιδιότυπο διακανονισμό, δεν θα είναι τυχαία.

Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι ήδη για 30 – 35 επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλα δανειακά ανοίγματα, είτε ως φυσικό πρόσωπα είτε στο πλαίσιο των εταιριών που ελέγχουν, έχει γίνει αναλυτική έρευνα της προσωπικής τους περιουσίας, κυρίως κινητής (αλλά και ακίνητης) και έχει βρεθεί ότι όχι απλώς υπάρχει, αλλά και ότι είναι ακμάζουσα.

 

Στο συμπέρασμα αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα και ο εν εξελίξει έλεγχος της αμερικανικής BlackRock, η οποία, αυτή τη φορά, ενήργησε στοχοποιημένα.

 

Μάλιστα, ο εν λόγω έλεγχος επεκτάθηκε και εκτός συνόρων, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε καταθέσεις που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ήδη και όπως όλα δείχνουν, η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα. Η οποία μάλιστα είναι πολύ πιθανό να σβήσει εταιρίες από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους συνεχίσουν να αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Διότι με τη δεδομένη πίεση που ασκεί η ανάγκη για ρευστότητα και σε συνδυασμό με την υπαγωγή στη «μαύρη λίστα» των τραπεζών, είναι πρακτικά δύσκολο να επιβιώσουν οι επιχειρηματίες.

Εκτός και αν μπροστά στην πίεση των γεγονότων, αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους, με ίδια κεφάλαια.

«Εμείς θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε»

Χωρίς ιδιαίτερα σχόλια και με μάλλον ήπιο τρόπο υποδέχονται οι τραπεζίτες τα νέα σχέδια της Τρόικας, που αφορούν τους χειρισμούς για τα «κόκκινα δάνεια». Ο λόγος είναι προφανής: Οι επισφάλειες που λιμνάζουν για χρόνια, αποκτούν τώρα την ελπίδα να εισπραχθούν, έστω και σε ένα τμήμα τους, αφού θα μπουν σκληροί όροι για τους μπαταχτσήδες.

Σε ότι αφορά τους γενικότερους σχεδιασμούς, τα «κόκκινα χαρτοφυλάκια» που ουσιαστικά έρχονται να υποκαταστήσουν τις πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν εκδηλωθεί για τη δημιουργία των BadBanks, δε φαίνεται να προκαλούν άλλου είδους εμπλοκές.

Ο νέος θεσμός, θεωρείται ότι βολεύει τους τραπεζίτες, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο παύουν να κάνουν κάθε είδους διευκολύνσεις σε προβληματικούς επιχειρηματίες.

«Εμείς πολύ θα το θέλαμε, αλλά δε μας αφήνει η Τρόικα» αναμένεται να είναι η κλασική φράση των τραπεζιτών, προς όλους όσοι κληθούν να συμμορφωθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων.

 

Dealnews