Εφορίες και τράπεζες

Να πληρώσω και τη μανιάτικη δόση των περυσινών φόρων που είναι σε ρύθμιση, με την ευκαιρία.

 

Αυτές δεν πληρώνονται σε τράπεζα ακόμη, καί την άνοιξη είχε ανακοινωθεί οτι από τον Ιούνιο θα τέλειωνε και αυτή η ταλαιπωρία, θα έκλειναν τα ταμεία των εφοριών. Μέσω τράπεζας για μένα σημαίνει μέσω ιντερνέτ, χωρίς να κουνηθώ από το σπίτι και να περιμένω σε ουρές. Τεμπέλης και ακοινώνητος.

 

Πήρα το διπλότυπο, πήγα στο ταμείο να πληρώσω με την πιστωτική μου κάρτα. Δεν δουλεύει το μηχάνημα της πιστωτικής, μου αναγγέλλει ο κύριος πίσω από το γκισέ. Πρέπει να πότε σε τράπεζα να κόψετε ισόποση επιταγή.

 

Κάτι παθαίνουν οι ταμίες όταν τους δίνεις πιστωτική, με έχουν ταλαιπωρήσει άπειρες φορές σιη ΙΓ, έχω μάθει τα κόλπα: Για δοκιμάστε στο πίσω μηχάνημα, αυτό συνήθως δουλεύει.

 

Μπα, πριν από λίγο δεν δούλευε.

Για δοκιμάστε πάλι, αλλιώς θα ανέβω στην προϊσταμένη. Και άλλη φορά είχε πρόβλημα, κατέβηκε και το έκανε να δουλέψει. Λειτούργησε το μηχάνημα υπό την απειλή της προϊσταμένης.

 

• Γιατί θέλουν να μας στέλνουν στις τράπεζες οι ταμίες των εφοριών; Τις εκδικούνται επειδή τους παίρνουν τη δουλειά; Μάλλον αυτό είναι – έμαθα πως όταν πληρώνουμε στις τράπεζες οφειλές του Δημοσίου, η Εφορία ενημερώνεται ύστερα από 15-20 ημέρες.

Στο διάστημα αυτό δεν μπορείς να πάρεις φορολογική ενημερότητα παρά μόνο αν πας το χαρτί της τράπεζας ότι έχεις πληρώσει.

 

Και αυτό επειδή οι συνδικαλιστές δεν δέχθηκαν η ενημέρωση να γίνεται αυτόματα, μέσω των υπολογιστικών συστημάτων τραπεζών – υπουργείου και επέβαλαν να γίνεται χειρωνακτικά, να τις περνούν υπάλληλοι μία-μία από τους υπολογιστές των τραπεζών στους υπολογιστές των κρατικών ταμείων.

 

Για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Για τον ίδιο λόγο προφανώς είμαστε υποχρεωμένοι όσοι έχουμε κάνει ρύθμιση οφειλών να περνάμε από τις εφορίες: να μην είμαστε ακοινώνητοι και τεμπέληδες εμείς που τα θέλουμε όλα με το ιντερνέτ, να δουλεύουν αυτοί.

 

• Όχι ότι οι τράπεζες είναι πάντα καλύτερες: στην Πειραιώς δεν εμφανίστηκε η πληρωμή που είχα κάνει στην κάρτα μου παρά ύστερα από 20 ημέρες – μου είχαν χρεώσει και τόκους για καθυστέρηση πληρωμής. Ώρες ατέλειωτες στο τηλέφωνο ώσπου να παραδεχθούν το λάθος τους.

 

Στην Alpha Bank με ταλαιπώρησαν 15 ημέρες για να πληρώσω με τη Visa τις δόσεις του φόρου για το 2013· άλλες ατέλειωτες ώρες μπροστά σε γκισέ όπου δύο καλοπροαίρετες ευγενικές υπάλληλοι τηλεφωνούσαν σε δεκάδες αρμοδίους για να βρεθεί λύση, διότι στα η μέιλ μου οι αρμόδιοι δεν απαντούσαν.

 

ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ