Έργα οδοποιίας και ύδρευσης με προσημείωση ακινήτου: «Δίνεις ακίνητο, παίρνεις δάνειο»

Τη συνταγή των ιδιωτών του «δίνεις ακίνητο, παίρνεις δάνειο» επιχειρούν αν εφαρμόσουν και στους χρεωκοπημένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα, χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Με υποθήκη των ακινήτων τους ή με ενέχυρο τα έσοδά τους, όπως τα έσοδα που εισπράττουν από τα ανταποδοτικά τέλη αλλά χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ΝΠΔΔ κ λπ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε περίπτωση που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από την αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αποπληρωμή που μπορεί να φθάνει και τα 25 χρόνια, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διαγραφεί από το Προεδρικό Διάταγμα η διάταξη που προβλέπει το Δημόσιο ως εγγυητή των δανείων προς τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα στο πλαίσιο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Οι ανώτατοι δικαστές επικαλούνται το νόμο 3845/2010 που θέτει μηδενικό όριο για την παροχή νέων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο πρακτικό επεξεργασίας που εξέδωσαν τονίζουν ακόμη ότι πρέπει να αποδεικνύεται η απροθυμία χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την αγορά προκειμένου να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών, που σημαίνει ότι προηγουμένως πρέπει να έχουν εισπράξει την άρνηση τριών τραπεζών.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων προστίθεται ρύθμιση που να προβλέπει ότι οι ΟΤΑ στα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν πρέπει να προσκομίζουν και αποδεικτικά από τα οποία να προκύπτει η άρνηση των τριών τραπεζών, ώστε να μην εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών να ζητεί κατά το δοκούν από τους υποψήφιους δανειολήπτες τα σχετικά έγγραφα.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι για τη λήψη των δανείων οι ΟΤΑ θα πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδά τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητά τους.
Σε περίπτωση, όμως, που ο δανειολήπτης περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των δόσεων, είναι δυνατό να υπάρξει περίοδος χάριτος, «πέραν των όσων αναφέρονται στη συναφθείσα σύμβαση» ή να τροποποιηθούν όροι της δανειακής σύμβασης.
Τα δάνεια θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ. και το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού τους, όχι όμως για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι 5 προσημειώσεις στο ίδιο ακίνητο

Η τακτική των προσημειώσεων είναι πολύ γνωστή στους δανειολήπτες, που προσέρχονται στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής του.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά καλοστημένη παγίδα στην οποία έχουν πέσει δεκάδες πολίτες, οι οποίοι κυριολεκτικά τραβάνε τα μαλλιά τους!

Για αυτό και σε κάθε περίπτωση, μην υπογράφετε ότι σας σερβίρουν οι τράπεζες. Οι καιροί είναι πονηροί και χρειάζεται γνώση και προσοχή…

Danioliptes.gr