Τελείωσαν τα έτοιμα! Στερεύουν τα ταμεία στις εφορίες

Ότι είχαν και δεν είχαν σε καταθέσεις «σήκωσαν» οι Έλληνες για να πληρώσουν τους φόρους και τώρα που τελείωσαν και τα «έτοιμα», «φουσκώνει» επικίνδυνα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα συγκλονιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες «σήκωσαν» καταθέσεις 1 δις τον Οκτώβρη για να πληρώσουν φόρους. Οι οικονομίες χρόνων που είχαν σε τραπεζικές καταθέσεις οι έλληνες, έκαναν «φτερά». Οι έλληνες φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να σηκώσουν ότι είχαν και δεν είχαν στις τράπεζες για να πληρώσουν φόρους και χαράτσια. Τώρα πια τα ψέματα τελείωσαν.

 

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποσύρθηκαν από τις τραπεζικές καταθέσεις τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Οκτωβρίου μειώθηκαν στα 160,384 δισ. ευρώ, από 161,347 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Κι αφού λοιπόν, τελείωσαν κι αυτά, μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, να φθάνουν τα 7,28 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν ότι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 60,6 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υπερβεί πλέον τα 62 δισ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ, ενώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν πιάνει τους στόχους του Μνημονίου για την πραγματοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ελέγχων.

Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο δεκάμηνο στο 1,2 ευρώ κυρίως λόγω των ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 121 εκατ. ευρώ.

 

Από τις παλιές οφειλές, δηλαδή αυτές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2012, έχουν εισπραχθεί 1,246 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές.

 

Επίσης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

 

  • Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Κι αυτό παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων. Ειδικά στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 857.604 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 9.635 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 210,819 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 80,62 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 11.000 έλεγχοι ΦΠΑ και να έχει εισπραχθεί το 20% των βεβαιωμένων φόρων.
  • Εκτός στόχων κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο δεκάμηνο ολοκληρώθηκαν μόλις 211 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι. Από τους ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 126,6 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 58,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τους 680 προσωρινούς ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν φέτος σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 433 έλεγχοι.
  • Με ρυθμό «χελώνας» γίνονται οι έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 321 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Οι έλεγχοι αυτοί απέδωσαν στο Δημόσιο 13,1 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 55,6 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
  • Αφού, λοιπόν, οι Έλληνες πούλησαν ότι είχαν και δεν είχαν, και «ξέθαψαν» κάθε ευρώ ή λίρα για να πληρώσουν την εφορία, όλο και περισσότεροι δεν εντάσσονται στο Κίνημα «Δεν πληρώνω την εφορία. Όχι γιατί θέλω αλλά γιατί δεν έχω».

 

Danioliptes.gr