Οι Βρυξέλλες «κάρφωσαν» τη μυστική συμφωνία.
Οριζόντια μέτρα ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έχει ήδη συμφωνήσει μυστικά ο Γιάννης Στουρνάρας για λογαριασμό της κυβέρνησης με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση – «μαραθώνιο» που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και συνεχίζεται ακόμα και στην οποία υποτίθεται ότι η ελληνική πλευρά δίνει ασυμβίβαστη μάχη προκειμένου ακριβώς να αποφύγει ευθείες περικοπές οε μισθούς και συντάξεις.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της PRESS Time από τις Βρυξέλλες, μετά το αυστηρό μήνυμα της Μέρκελ στον πρωθυπουργό ότι η συμφωνία με την Τρόικα θα πρέπει να έχει κλείσει πριν η χώρα μας αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία δηλαδή μέσα στο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε άρον – άρον την τακτική της… «ένοπλης αναμέτρησης» και άρχισε να προσφέρει «σπονδές» στους δανειστές.
Και η κυριότερη απ’ αυτές είναι η δέσμευση για μέτρα περικοπών οριζόντιου χαρακτήρα ύψους 300 εκατ. ευρώ που δεν αποκλείεται κιόλας και να αυξηθούν στην πορεία, καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά την ελληνική πλευρά και όχι εκείνη των δανειστών.
Ξεμπρόστιασμα
Οι Βρυξέλλες ξεμπροστιάζουν λοιπόν για μια ακόμη φορά, τον Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας μια ακόμα μυστική συμφωνία τους με τους δανειστές.
Σε μια νέα διαρροή – «καρφί» στην καρδιά της κυβέρνησης, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την κυβέρνηση, που στο παρόν στάδιο διεξάγονται με e-mails και τηλεδιασκέψεις, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική πλευρά προσέφερε ύστερα από «ώριμη σκέψη» οριζόντια μέτρα 300 εκατ. ευρώ στο βωμό της επίτευξης συμφωνίας, ενώ συνολικά ήδη έχει καταθέσει μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ περίπου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Βάσει αυτής της ενημέρωσης, την οποία η κυβέρνηση, με μια τακτική αποδοχής της «ενοχής» της, δεν έχει τολμήσει μέχρι στιγμής να διαψεύσει, -όπως είχε κάνει πρόσφατα με τις κουβέντες του περιβόητου Βίζερ για το ότι συμφωνία θα επιτευχθεί μετά τις διακοπές για σκι των Ευρωπαίων-, η έκθεση της ελληνικής πλευράς είναι πολλαπλή;
πρώτον, η αρχική ελληνική θέση, από την οποία ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση ο Γ. Στουρνάρας, ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 είναι μηδέν, όχι απλά… «έχει πάει περίπατο», όχι απλά έχει διολισθήσει, αλλά έχει κονιορτοποιηθεί. Ήδη η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. ευρώ, απέχοντας ελάχιστα πια από τις αρχικές εκτιμήσεις της Τρόικας, τις οποίες διέψευδε και απέρριπτε μετά βδελυγμίας και οργής, για να «τις καταπιεί αμάσητες» στη συνέχεια.
Δεύτερον, στον πανικό της η κυβέρνηση και προσωπικά ο… τροίκανότερος των τροϊκανών Γ. Στουρνάρας μπροστά στην αδιαλλαξία της Τρόικας, αφού έκαναν ένα νέο κύκλο επικοινωνιακών παλληκαρισμών και επίδειξης δήθεν διαπραγματευτικής αποτελεσματικότητας, ανέκρουσαν πρύμναν και αποδέχτηκαν οριζόντια μέτρα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για το 2014 δικαιώνοντας την κυριότερη απαίτηση των δανειστών από την αρχή του παρόντος κύκλου της διαπραγμάτευσης.
Τρίτον, το «κακό» όμως, δεν φαίνεται να σταματάει εκεί. Διότι, όταν σε μια τέτοια υποτίθεται σκληρή και ευαίσθητη τόσο για την κυβερνητική συνοχή, αλλά κυρίως για την κοινωνική ισορροπία διαπραγμάτευση, αρχίζεις τις υποχωρήσεις, τότε «ανοίγουν και οι ορέξεις» της άλλης πλευράς. Οι πιέσεις αυξάνονται γεωμετρικά και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.
Έτσι. η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στους δανειστές μέτρα μόλις 1,9 δισ, ευρώ παραπάνω από το… μηδέν που αναγνώριζε στην αρχή ως δημοσιονομικό κενό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα «μυστικά» 300 εκατ. οριζόντιου χαρακτήρα, αλλά οι τροϊκανοί αποδέχονται και πιστοποιούν μόλις 1.2 δισ. μέχρι στιγμής.
Νέο κενό δηλαδή 700 εκατ. ευρώ.
Που προϊδεάζει για το ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα οδηγηθεί και σε πρόσθετα των 300 εκατ. οριζόντια μέτρα προκειμένου να κατευνάσει το «αδηφάγο τέρας» που ζητάει κι άλλο αίμα από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Και να εξασφαλίσει έτσι, την πολυπόθητη συμφωνία, την οποία θα επιδώσει ο κ. Σαμαράς στη Μέρκελ είτε στη Σύνοδο Κορυφής της Ι9ης/20ης Δεκεμβρίου, είτε στο δεκαήμερο που θα απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να «σφραγιστεί» το «ελληνικό διαβατήριο» για την προεδρία της EE. Και να αποφευχθεί ένα πολιτικό κάζο πρώτου μεγέθους, που πολλοί ήδη έχουν αρχίσει να τρέμουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.
«Άδειασμα» και από Ρεν
Στο μεταξύ και ο Όλι Ρεν «αδειάζει υπερήφανα» την ελληνική κυβέρνησα για μια ακόμη φορά, στο Θέμα των ομαδικών απολύσεων, μετά τη δήλωσή του προ διμήνου, όταν αποκάλυψε ότι μυστικά η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν συμφωνήσει για την απελευθέρωση του καθεστώτος που τις διέπει.
Χθες, ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία άνοιξε τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις, υπό την πίεση της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης! Με απλά λόγια, δηλαδή, ο Ρεν καταγγέλλει ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι αυτή πίεσε την Τρόικα να ανοίξει το θέμα, εξυπηρετώντας τα σχέδια των Ελλήνων εργοδοτών, που έχουν βαλθεί με τη σειρά τους να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, εξωθώντας την ανίκανη να αντιδράσει κυβέρνηση να «σφαγιάσει» ανελέητα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων.
Δεδομένη η αναθεώρηση του.
Προϋπολογισμός για γέλια.
Με βάση όλες τις εξελίξεις, στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με την Τρόικα επιβεβαιώνεται κατά τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή, θα συζητηθεί και θα υπερψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα έχει την ισχύ ενός… «άγραφου χαρτιού».
Στην ουσία, αποτελεί μέσο παγίδευσης των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να τον υπερψηφίσουν, καθώς η αναθεώρηση του και μάλιστα πολύ σύντομα όχι μόνο είναι δεδομένη, αλλά θα καταστήσει το σημερινό κείμενό του εντελώς αγνώριστο σε μέτρα, πρόνοιες και οικονομικά μεγέθη.
Βέβαια, ο υπάρχων προϋπολογισμός ήδη περιλαμβάνει τσουνάμι νέων φορολογικών επιβαρύνσεων πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, που έχουν προαποφασιστεί και ψηφιστεί από πέρυσι, αλλά ο μεγάλος σφαγιασμός ακολουθεί. Η κυβέρνηση «καίγεται» να καταθέσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό, οπωσδήποτε πριν από το Μάρτιο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύει να μην αρχίσει εγκαίρως n συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16, που αν δεν προσδιοριστεί με m σειρά του αναβάλλει κάθε συζήτηση για την οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ποια θα είναι τα νέα οριζόντια μέτρα
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι από πού θα προκύψουν τα πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ των έκτακτων, οριζόντιων πια, μέτρων, που n κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει, αλλά έμεινε με την ελπίδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η συμφωνημένη με τους δανειστές στο παρελθόν, αλλά «παγωμένη» λόγω δεσμεύσεων του κ. Σαμαρά προς τους ένστολους, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεών τους.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει η περικοπή αυτή να είναι τελικά μικρότερη κατά 50% εκείνης που αρχικά είχε συμφωνήσει, ώστε να μικρύνει το εσωτερικό κόστος, καθώς η αντίδραση των στρατιωτικών και των αστυνομικών που θα θιγούν αναμένεται σφοδρή με πολλαπλές επιπτώσεις αφενός στη δημόσια ζωή, αφετέρου και στη συνοχή της ΝΔ.
Βέβαιη, εξάλλου, θεωρείται και η επιβολή τελικά της έκτατης εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων, ωστόσο και εδώ η κυβέρνηση ψάχνει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του ποσοστού από το 0,2%σε 0,1 % ή και 0,05%.
Δεδομένη βέβαια θεωρείται κι εδώ η θυελλώδης αντίδραση των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών, που θεωρούν ότι αυτή n απόφαση θα αποτελέσει «σφραγίδα» στο λουκέτο χιλιάδων ακόμα επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή φυτοζωούν μέσα στη φορολογική λαίλαπα, το στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα και τη δραματική μείωση της εσωτερικής ζήτησης.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει να αγγίξει κύριες συντάξεις και μισθούς, όμως τα λεφτά δεν φτάνουν. Οι επικουρικές συντάξεις θα βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο, με αύξηση των περικοπών τους έναντι αυτών που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014, καθώς έχουν προαποφασιστεί από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 20 Ι 2.
Και για να μη θιγούν και οι κύριες συντάξεις, γεγονός που θα επισημοποιούσε πια το πολιτικό και κοινωνικό Βατερλό της συγκυβέρνησης, φαίνεται ότι τα εναπομείναντα εκατ. θα βρεθούν μέσα από ένα συνδυασμό στοχευμένων νέων αυξήσεων σε φόρους, όπως τσιγάρα και ποτά, αλλά και στην τιμή των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, που πάντως δεν θα φτάσει στο 25% που έχει επίσης προσυμφωνηθεί με την Τρόικα από πρόπερσι, αλλά κι αυτή έχει «παγώσει» λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κόστους της.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει, τι άλλο θα «σκαρφιστεί» η κυβέρνηση, αν οι δανειστές μετά το πρώτο «επίτευγμα» τους να της επιβάλλουν τελικά τη λήψη ξανά οριζόντιων μέτρων, δεν αρκεστούν και ζητήσουν και επιπρόσθετα. Η τακτική αυτή είναι γνωστή από το παρελθόν, ιδίως όταν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στενεύουν και γίνονται ασφυκτικά και ο Τόμσεν και οι συν αυτώ εκτιμήσουν ότι οι «αντιστάσεις» της κυβέρνησης είναι πλέον εύκαμπτες.
Οι πιέσεις άλλωστε γενικεύονται, καθώς μόλις χθες ο ‘Ολι Ρεν, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίσπευσης της επίτευξης συμφωνίας, με τον κλοιό γύρω από την Αθήνα να στενεύει ακόμα περισσότερο.
press time
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.