Το παραμύθι των «μπαταχτζήδων» και του άμεσου ξεσπιτώματος των Ελλήνων είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου της.
Το δήθεν μπρα ντε φερ της κυβέρνησης και της τρόικας είναι σε πλήρη εξέλιξη και όσα διαρρέονται απλά στοχεύουν στο να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ώστε να απευθυνθούν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ότι ρευστό εισρεύσει στα ταμεία είναι κέρδος για τις πτωχευμένες τράπεζες που έχουν «εγγράψει» επισφάλειες ύψους 65 δις ευρώ.
Για αυτό είναι τουλάχιστον αστείο, να υποστηρίζουν οι τραπεζίτες από κοινού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οτι αναζητούν τους έχοντες ενώ ήδη έχουν σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος έχει και το ποιος πληρώνει.
Προς τι λοιπόν, οι έρευνες; Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Έθνος, έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό όσων έχουν και δεν πληρώνουν. Εν όψει του νέου τοπίου που έχει διαμορφωθεί για τους πλειστηριασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2014, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να εντοπίσουν τους «μπαταχτσήδες», όσους δηλαδή αν και μπορούν δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι 30.000 είναι οι δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ασφαλής.
Ο λόγος είναι ότι ενώ υπάρχει η «μαύρη» και η «λευκή» λίστα του Τειρεσία, το μητρώο δηλαδή όπου καταγράφονται οι κακοπληρωτές και οι καλοπληρωτές, δεν υπάρχει κάποια ανάλογη λίστα όπου να φαίνονται οι καταθέσεις ανά τράπεζα. Δηλαδή η κάθε τράπεζα έχει πρόσβαση στον Τειρεσία σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη, δεν υπάρχει όμως ανάλογη δυνατότητα και για τις καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει οτι οι τράπεζες προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι σε μια άσκηση εντοπισμού των «μπαταχτσήδων» και από τη διασταύρωση καταθέσεων και δανείων που διατηρούνται στην ίδια τράπεζα προέκυψε ότι περίπου 30.000 δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους ενώ μπορούν. Διαθέτουν δηλαδή ικανές καταθέσεις για να καλύψουν τις δόσεις τους. Ο αριθμός όμως των δανειοληπτών που έχει καταθέσεις σε άλλη τράπεζα από αυτήν που έχει λάβει δάνειο -το οποίο βρίσκεται σε καθυστέρηση- παραμένει άδηλος, σημειώνουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Δηλαδή, τόση φασαρία για 30.000 δανειολήπτες γίνεται; Για 30.000 δήθεν μπαταχτζήδες κινδυνεύει από τον πλειστηριασμό το 50% των Ελλήνων δανειοληπτών;
Προφανώς και η εικόνα που «πλασάρεται» από τα σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις δεν είναι η πραγματική καθώς στο στόχαστρο των τραπεζών δεν μπαίνουν μόνο οι κακοπληρωτές αλλά όλοι οι δανειολήπτες, έχουν δεν έχουν να πληρώσουν.
Αυτούς τους ανθρώπους τρομοκρατούν με τις δηλώσεις και τις απειλές τους, ενώ παράλληλα συνθέτουν το προφίλ του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη το οποίο κανείς δεν ξέρει πόσοι Έλληνες πληρούν.
Σήμερα που τα «κόκκινα» δάνεια, παρά την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησής τους, έχουν ξεπεράσει το 30%, οι τράπεζες μέσα από πακέτα ρυθμίσεων παρέχουν τη δυνατότητα στους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες να καταβάλλουν ακόμα και δόση 50 ευρώ τον μήνα.
Ρυθμίζουμε όλα τα δάνεια και φέρνουμε τις δόσεις στα οικονομικά μέτρα του κάθε πελάτη, τονίζουν τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν: Καμιά τράπεζα δεν προτίθεται να βγάλει στο «σφυρί» ένα σπίτι για 10.000 ή 15.000 ευρώ. Διότι αν είναι για ένα υπόλοιπο δανείου 70.000 ευρώ να «πάρει» πίσω τα 15.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα «γράψει» ως ζημιά στα βιβλία της και συνεπώς θα «κάψει» ίδια κεφάλαια.
Μόνο που οι τράπεζες, δεν κινδυνεύουν πραγματικά, καθώς, όπως φημολογείται θα προχωρήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 65 δις ευρώ μέσα στο 2014.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.