Έχεις δάνειο μέχρι 5000 ευρώ; Δείτε τι προβλέπουν οι τράπεζες για το δάνειο σας

Ειδικό σχέδιο ρυθμίσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια μικρού ποσού και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών για να κρύψουν τις επισφάλειες κάτω από το χαλί.

Το σχέδιο, που δημοσιεύει το Ποντίκι, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών εφάπαξ με μεγάλη έκπτωση (κούρεμα) ή σε δόσεις τις οποίες θα ορίζουν οι ίδιοι οι πελάτες, σύμφωνα με το ποσό το οποίο μπορούν να δώσουν.


Οι τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει πολλές τέτοιες προβληματικές απαιτήσεις, θεωρούν σκόπιμο να μην μπουν σε δικαστικές διεκδικήσεις. Προτιμούν να έλθουν σε διακανονισμούς με τους Οφειλέτες που χρωστούν κάτω των 5.000 ευρώ και να εισπράξουν ένα μέρος της οφειλής, κλείνοντας την εκκρεμότητα και την επισφάλεια.

Έτσι κι αλλιώς στις περισσότερες περιπτώσεις δανείων, το κεφάλαιο έχει εξοφληθεί οπότε η τράπεζα δεν ζημιώνεται.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν για έναν δανειολήπτη που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο 8.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και χρωστάει τα 5.000 ευρώ, αλλά μέσα στην τελευταία διετία εξαιτίας της κρίσης βρέθηκε σε αδυναμία και καθυστερεί κάποιες πληρωμές, την εξής ρύθμιση: έκπτωση 40% και πληρωμή των 3.000 ευρώ εφάπαξ, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να βγει κάποια στιγμή στο μέλλον «κόκκινο» το δάνειο και να χάσουν και το κεφάλαιο αυτό.

 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μην υπογράφουν οτι τους «σερβίρουν» οι τράπεζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «τραπεζικής παγίδας» είναι η περίπτωση μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Ο δανειολήπτης επικοινώνησε με την τράπεζα για να ρυθμίσει το δάνειο του, μηχανικό εκτίμησε την αξία του ακινήτου του και μετά από λίγες ημέρες η τράπεζα του έστειλε διαταγή πληρωμής!


Εισηγήσεις έχουν γίνει από τις διοικήσεις τραπεζών προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αναδεικνύουν και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους, που δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αγορά, από τα οποία μπορεί τελικά να επωφεληθούν οι δανειολήπτες.

 

Danioliptes.gr