Του Άγγελου Αγγελίδη

Πολλές φορές, η καλή πρόθεση δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδεύεται και από αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μόνο που τα ερωτήματα που θέτουν είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Ούτε για φωτοβολίδες δεν κάνουν. Δεν είναι αποδεκτά τα ερωτήματα που θέτουν», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.

 

 

Οι οκτώ βουλευτές έκαναν αναφορά για μεταβίβαση των δεδομένων αγροτών που έχουν ληξιπρόθεσμα «κόκκινα» δάνεια προς την «κακή» ΑΤΕ σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες, ζητώντας να μάθουν εάν και πότε θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες. Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί στο ζήτημα της παρακράτησης επιδοτήσεων από αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Πιο αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσαν οι κ.κ. Μουτσινάς Πάρις, Ανδρουλάκης Μίμης, Βουδούρης Οδυσσέας, Κασαπίδης Γεώργιος, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος, Παραστατίδης Θεόδωρος και Σταυρογιάννης Νίκος προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

 

«Ως γνωστόν, η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά το διαχωρισμό της  Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», χάρισε την «καλή» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας «μετέωρους» χιλιάδες αγρότες. Συγκεκριμένα, με τη μεταβίβαση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της με το 80% των εξυπηρετούμενων δανείων της. Το υπόλοιπο 20% από τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ που ήταν μη εξυπηρετούμενα, πέρασαν στην υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ. Για αυτά τα δάνεια, η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για την ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.

 

Τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε ποτέ, και αντί για αυτό, η υπό εκκαθάριση «κακή» ΑΤΕ για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 10 ημερών, άρχισε να στέλνει επιστολές στους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γνωρίζοντάς τους ότι εφεξής τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάσθηκαν σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων τους.

 

Τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών προς την «κακή» ΑΤΕ ξεπερνούν τα 10.000, ενώ το ύψος τους ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατα δημοσιεύματα  η κυβέρνηση εξετάζει  το ενδεχόμενο να εισπραχθούν  από την παρακράτηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων όσων οφείλουν.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο υπουργός,

1. Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;

2. Θα παρακρατούνται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όσων κατ’ επάγγελμα αγροτών έχουν κόκκινα δάνεια;

3. Πως θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, από τις παράνομες πιέσεις των εισπρακτικών εταιρειών, δεδομένου ότι ο νόμος δίνει σ’ αυτές μόνο την δυνατότητα απλής ενημέρωσης και όχι άλλης παρέμβασης;»

 

Οι οκτώ βουλευτές έθεσαν λάθος ερωτήσεις, βάζοντας σε λάθος πλαίσιο την πολιτική κίνησή τους. Έτσι, είναι άστοχο να ρωτούν «αν θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων», όταν όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κύριο μέλημα των βουλευτών θα έπρεπε να είναι η προστασία του συγκεκριμένου νόμου. Οι βουλευτές ρωτούν αν θα παρακρατούνται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μα, δεν το γνωρίζουν ότι ήδη οι τράπεζες παρακρατούν παράνομα τις επιδοτήσεις; Λογικά, θα έπρεπε να ρωτήσουν πως θα σταματήσει το υπουργείο τις παράνομες παρακρατήσεις. Σε ότι αφορά τις εισπρακτικές εταιρίες, θα πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός με τον τρόπο επιλέγονται οι συγκεκριμένες εταιρίες και κυρίως ποια η αμοιβή τους. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποκαλύψουν τη σχέση τους με τις εισπρακτικές εταιρίες, ειδικά τώρα που στην ουσία ελέγχονται από το κράτος…

 

Danioliptes.gr

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.