Ο Έλληνας αυτοί τη στιγμή υπομένει τα πάνδεινα γιατί νομίζει οτι μαζί τα φάγανε. Μόνο που δε λέει να καταλάβει οτι όσο εκείνος φτωχαίνει, περίπου το 20% σ’ αυτή τη χώρα έγινε πιο πλούσιο τα πέντε τελευταία χρόνια. Άρα αυτοί τα φάγανε και συνεχίζουν να τα τρώνε.

 

Και τα κόλπα παραμένουν τα ίδια: οι ίδιοι κι οι ίδιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν τρώγοντας από τα μεγάλα έργα και την αρπαγή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ τώρα μεγαλοεπενδυτές – κοράκια ετοιμάζονται να βάλουν χέρι και στα σπίτια του κόσμου.

 

Και οι περιουσίες των Ελλήνων περνούν σε ξένα χέρια: George Soros, John Paulson και Daniel Loeb οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος).

 

Όπως γράφει το newmoney.gr, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτός από αρκετούς μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν και κάποια από τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα του κόσμου.

 

Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, όπως οι Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Ντάνιελ Λομπ του Third Point, Τζέιμς Ντίναν του York Capital και το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι, το Capital, έδωσαν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα συγκέντρωσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

 

Από το 1,5 δισ. ευρώ, περίπου το 1,1 προήλθε από το εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Μιχάλη Σάλλα και την υπόλοιπη διοίκηση της τράπεζας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα γενικότερα και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν και αρκετοί μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες, όπως και ιδιώτες, αλλά το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν εντυπωσιακό ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.  Οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία ανάπτυξης της Πειραιώς διότι τους προκαλεί να πάρουν το στοίχημα να ακολουθήσουν στα επόμενα βήματα το success story της τράπεζας.

 

Να σημειωθεί οτι η συγκεκριμένη τράπεζα, πριν από 21 χρόνια ήταν ζημιογόνος, είχε μόλις 200 εργαζομένους και κατατασσόταν 24η στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ενεργητικό που αντιστοιχούσε σε μόλις 25 εκατ. ευρώ, σήμερα να έχει γίνει η μεγαλύτερη της χώρας. Μια τελείως διαφορετική τράπεζα, που διαθέτει ενεργητικό 104 δισ. ευρώ, παρουσία σε εννέα χώρες, 24.000 εργαζομένους και περίπου 1.700 καταστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τώρα τα μεγέθη της σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από μια τράπεζα με 55 δισ. ευρώ ενεργητικό σε έναν μόλις χρόνο, με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, δημιουργήθηκε μια τράπεζα με 104 δισ. ευρώ.

 

Στην αύξηση της Πειραιώς συμμετείχαν τα funds του Τζορτζ Σόρος και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς ο διεθνής επενδυτής τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει τα ιδιωτικά κεφάλαια που διαχειριζόταν και πλέον ασχολείται μόνον με επενδύσεις των προσωπικών του κεφαλαίων.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία του, η Soros Fund Management, κέρδισε πρόσφατα 1 δισ. δολάρια ποντάροντας στην υποτίμηση του γεν. Από τότε που πήρε το στοίχημα ο Σόρος, το ιαπωνικό νόμισμα υποτιμήθηκε 17% έναντι του δολαρίου.

 

Ένας άλλος διάσημος επενδυτής που συμμετείχε στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ο Νεοϋορκέζος Τζον Πόλσον, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας hedge fund, ο οποίος αναγνωρίστηκε στο στερέωμα των γκουρού των επενδύσεων όταν το 2007 σόρταρε (πούλαγε δηλαδή χωρίς να κατέχει) ενυπόθηκα στεγαστικά στις ΗΠΑ. Όταν τα λεγόμενα subprimes έσκασαν το 2008 παρασύροντας τη Lehman Brothers, ο Πόλσον κέρδισε το στοίχημα και έβγαλε 3,7 δισ. δολάρια. Το 2010 έγινε ο hedge fund manager που έβγαλε τα περισσότερα κέρδη σε μια χρονιά στην ιστορία του κλάδου: το ρεκόρ του, κάτι λιγότερο από 5 δισ. δολάρια, παραμένει ακόμη το κορυφαίο. Τα δύο τελευταία χρόνια πήρε θέση στο στοίχημα του χρυσού, αυτή τη φορά όμως οι αποδόσεις των funds του απογοήτευσαν.

 

Ωστόσο το όνομά του και οι επενδυτικές του επιλογές εξακολουθούν να προκαλούν δέος στη Wall Street.

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς με τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου έδωσε και ο Τζέιμς Ντίναν, ιδρυτής του York Capital. Το πιο εντυπωσιακό comeback το έκανε αφού έχασε όλα του τα χρήματα τη «Μαύρη Δευτέρα» που βύθισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1987. Το 1991 ίδρυσε τη York Capital, που σήμερα διαχειρίζεται 14 δισ. δολάρια. Για τον Ντάνιελ Λομπ, ιδρυτή του hedge fund Third Point, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωστός και πολυσυζητημένος στην Ελλάδα, καθώς κέρδισε 500 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα, ενδιαφέρθηκε για τον ΟΠΑΠ, ενώ τελευταία έκανε μια επένδυση στην Kavala Oil.

Το «γεράκι των αγορών» Τζορτζ Σόρος

Δεν είναι εύκολο να χαρακτηρίσεις τον άνθρωπο που κερδοσκόπησε κατά της Τράπεζας της Αγγλίας το 1992, αποσπώντας επενδυτικά κέρδη 1 δισ. δολαρίων, αλλά ταυτοχρόνως έχει δώσει περισσότερα από 8 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς! Πρέπει, όμως, γιατί ο Τζόρτζ Σόρος ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει και να κάνει business.

 

Ο Τζορτζ Σόρος, είναι ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο γεμάτο αντιφάσεις: ο επενδυτής που κινεί τα νήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι διαβόητος κερδοσκόπος μεταμορφώνεται σε έναν από τους γνωστότερους φιλάνθρωπους του πλανήτη.

Αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος πλέον, ο ούγγρος μετανάστης εγκατέλειψε σε ηλικία 17 ετών τη Βουδαπέστη για να έρθει στην Αγγλία και αφού δούλεψε σκληρά ως σερβιτόρος και αχθοφόρος στους σιδηροδρόμους, κατάφερε να αποφοιτήσει από το περίφημο London School of Economics.

 

Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, μια ιστορία επενδύσεων και επιχειρηματικών τακτικισμών που θα τον μετέτρεπαν σε μια από τις ισχυρότερες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς.

Και βέβαια, όσο και αν ο χαρακτηρισμός του ως «δισεκατομμυριούχου που έχτισε πάνω στο χάος» φαίνεται να βρίσκει καθολική αποδοχή, ο Σόρος είναι πολλά περισσότερα από μια ύαινα των αγορών: υπέρμαχος της ανοιχτής κοινωνίας και της διάφανης διακυβέρνησης, έχει εργαστεί ενεργά τόσο για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εκπαίδευση για όλους όσο και την ελευθερία του Τύπου, μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο των οργανισμών που ελέγχει.

 

Και από το 1979, όταν ξεκίνησε το ασύλληπτο σε έκταση φιλανθρωπικό του έργο, έχει δώσει κονδύλια για κάθε σχεδόν αγαθοεργία και καλό σκοπό. Η πρώτη του μάλιστα αντίστοιχη κίνηση σημειώθηκε όταν έδωσε κονδύλι για να βοηθήσει έγχρωμους φοιτητές να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στα ζοφερά χρόνια του νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ…

Το κεφάλαιο, με τον Σόρος στο τιμόνι και τους δύο γιους του στο πλευρό του (έχει στο ενεργητικό του 3 γάμους, 2 διαζύγια και 5 συνολικά παιδιά), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική επιτυχία μέσα από τις στρατηγικές επιλογές του, με την επενδυτική του περιπέτεια να καταλήγει τον Μάρτιο του 2012 να εκτοξεύσει τον 81χρονο επενδυτή στην 22η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται πάνω από 20 δισ. δολάρια!

 

Στις 16 Φεβρουαρίου 1992, κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης που μάστιζε τη βρετανική οικονομία («Μαύρη Τετάρτη» της αγγλικής αγοράς), ο Σόρος κερδοσκόπησε ασύστολα σε βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε υποτίμηση της στερλίνας, με τον ίδιο να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων.

 

Η κίνηση αυτή θα του έφερνε το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που έσπασε την Τράπεζα της Αγγλίας», καθώς οι κερδοσκοπικές του ορέξεις κόστισαν στη Βρετανία περισσότερα από 3,4 δισ. στερλίνες. Ο ίδιος δεν φάνηκε ωστόσο καθόλου ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι περίμενε κέρδη μεγαλύτερα από 10 δισ. δολάρια!

 

Αντίστοιχες κατηγορίες για κερδοσκοπία του Σόρος έκαναν την εμφάνισή τους και το 1997, κατά τη διάρκεια της ασιατικής οικονομικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να κατηγορεί δημόσια τον επενδυτή για εμπλοκή του σε βάρος της νομισματικής σταθερότητας της χώρας του: το ΑΕΠ της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μειώθηκε κατά 9,2 δισ. δολάρια το 1997 και κατά 218,2 δισ. το 1998, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 31,7%.

 

Οι αμφιβόλου ηθικής επενδυτικές κινήσεις του Σόρος θα έκαναν τον περίφημο οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν να σχολιάσει για την επίδραση του «Φαινομένου Σόρος» στις αγορές: «Όποιος έχει διαβάσει έστω και ένα οικονομικό περιοδικό τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι αυτές τις μέρες υπάρχουν επενδυτές που όχι μόνο μετακινούν χρήματα περιμένοντας μια νομισματική κρίση, αλλά κάνουν πράγματι το καλύτερο που μπορούν για να πυροδοτήσουν αυτή την κρίση για διασκέδαση και κέρδος. Αυτοί οι νέοι ηθοποιοί στη σκηνή δεν έχουν ακόμα σταθερό όνομα: ο όρος που προτείνω είναι “Σόροι”»!

 

Ο δαιμόνιος επενδυτής ωστόσο φαίνεται να είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό αρπακτικό των αγορών: στα πολυάριθμα βιβλία που έχει συγγράψει για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει προβλέψει τρεις οικονομικές κρίσεις, διαβλέποντας τις «φούσκες» της οικονομίας πολύ πριν αυτές σκάσουν (αν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σημειώνουν με νόημα τη χειραγώγηση των αγορών ώστε να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του). Όσο για την τωρινή γενικευμένη οικονομική ύφεση, έγραφε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 ότι όχι μόνο δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, αλλά η οικονομική τραγωδία δεν έχει αγγίξει ακόμα πάτο…

 

Κι από ότι φαίνεται το «γεράκι των αγορών» ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει και να αρπάξει ότι μπορεί περισσότερα…

 

Danioliptes.gr