Σχέδιο για πάγωμα δανείων για ανέργους και «μη έχοντες» επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές, το οποίο θα εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

 

Είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι, οι τράπεζες θα κινούνται βάσει δικών τους κριτηρίων, τα οποία θα είναι κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά, θα αφορούν την πραγματική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και δεν θα σχετίζονται με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

 

 

Η τύχη των δανειοληπτών και των οικογενειών τους θα αφεθεί στα χέρια και τις διαθέσεις των τραπεζών που θα εφαρμόσουν τα δικά τους κριτήρια! Αυθαίρετα θα είναι αυτά τα κριτήρια ή θα έχει καταρτιστεί κάποιο σχέδιο πρώτα;

 

Η αναδιάρθρωση θα γίνεται με βάση τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του νοικοκυριού και όχι την αξία του ακινήτου, ενώ δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχασε πάνω από το 30% του εισοδήματος του λόγω της ύφεσης.

Αν αποφασίσει η κυβέρνηση να επιβάλλει στους τραπεζίτες τα κριτήριο της μείωσης του εισοδήματος, τότε, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα εξαιρεθούν του πλειστηριασμού.

Όμως, από ότι φαίνεται θα προωθηθεί εξατομικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να μπορούν να «κόβουν και να ράβουν» όπως θέλουν, και να «χορεύουν» τους δανειολήπτες όπως επιθυμούν για να βγάλουν περισσότερα.

«Οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», λένε χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο «Έθνος της Κυριακής».


Το κυρίαρχο στοιχείο κάθε λύσης, αφορά την πραγματική και μόνο οικονομική κατάσταση της οικογένειας, του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης, με στόχο την ομαλοποίηση της αγοράς, την ανάσα των νοικοκυριών και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.


Για την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι οι άνεργοι, αλλά και οι «μη έχοντες» οικονομικούς πόρους, προβλέπεται «πάγωμα» των μηνιαίων δόσεων των δανείων για ένα εξάμηνο και επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη με το πέρας του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να μη βρεθούν οικογένειες στον δρόμο και οι τράπεζες με χιλιάδες ακίνητα και υπέρογκες ζημιές στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Βέβαια, αυτό που «ξεχνούν» να πουν οι τραπεζίτες είναι οτι αυτή η διευκόλυνση εφαρμόζεται ήδη, κι άρα πρόκειται για άλλο ένα παραμύθι με την πρόφαση οτι μεριμνούν για τα σπίτια του κόσμου. Όμως, οι τραπεζίτες είναι εκείνοι που φοβούνται περισσότερο τους πλειστηριασμούς, και τους αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

 

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, συζήτησαν με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των 4 συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων τη δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων στις τράπεζες με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοικιών και την εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων και άλλων ενεργειών.

 

Μόνο που όσες φορές κάποιος τραπεζίτης υποσχέθηκε ευνοϊκή ρύθμιση, κάποιος δανειολήπτης βρέθηκε «μπλεγμένος» με νέα σύμβαση ή νέα προσημείωση του ακινήτου του… Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι οτι η τρόικα πιέζει και η κυβέρνηση αντιστέκεται και παρουσιάζει ως επιτυχία της τις δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν οι τράπεζες, τα κριτήρια για τις ρυθμίσεις των νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων είναι κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά, αλλά όχι με τα δεδομένα που επιχειρεί να επιβάλει η τρόικα. Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι θα χρησιμοποιούν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του νοικοκυριού και του φυσικού προσώπου, συνεκτιμώντας το πραγματικό κόστος ζωής και το ρεαλιστικό διαθέσιμο εισόδημα! Όταν το εισόδημα θα είναι ανύπαρκτο, τι θα αποφασίζουν οι τράπεζες;

 

Αυτές είναι οι «ευνοϊκές» ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες

 

Πληρωμή μηνιαίας δόσης που θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι, επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια και μείωση, είναι μεταξύ των «ευνοϊκών» ρυθμίσεων που επεξεργάζονται οι τράπεζες.

 

 

Προβλέπεται επιπλέον μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης για 2 ή το πολύ 3 χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου, κανείς όμως, δεν του εξασφαλίζει τις συνθήκες που θα αντιμετωπίζει μετά από αυτήν την περίοδο χάριτος!

 

Για να πωλούν πιο εύκολα το δάνειο, οι τράπεζες πρόκειται να βάλλουν σε εφαρμογή το σχέδιο της συγκέντρωσης οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο, με προσημείωση ακινήτου το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ό,τι το καταναλωτικό. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με επιμήκυνση του δανείου, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τους όρους του δανείου που θα του επιβληθούν στη συνέχεια.

 

Απώτερος σκοπός των τραπεζιτών για την συγκέντρωση οφειλών και της νέας σύμβασης είναι να αποκλείσουν τους δανειολήπτες από τη δυνατότητα τους από το να προσφεύγουν στα δικαστήρια για τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών που περιέχουν οι αρχικές συμβάσεις.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.