Ξεκινά η δοκιμασία των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Με τα χαρτιά για τα κόκκινα δάνεια να παραμένουν κλειστά, οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη δοκιμασία των stress tests ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι της BlackRock, βάσει των οποίων η ΤτΕ θα αποτιμήσει το κεφαλαιακό όφελος που μπορεί να προκύψει για το τραπεζικό σύστημα από την αναδιάρθρωση και τις συνέργειες.

 

Κι αφού παραδόθηκε η έρευνα της BlackRock, χθες, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα διενεργήσουν λεπτομερή και σε βάθος αποτίμηση του κεφαλαιακοί) οφέλους που μπορούν να αποκομίσουν οι τράπεζες από την αναδιάρθρωση και τις συνέργειες, ώστε να περιορίσουν τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, κρίσιμη για τις τράπεζες είναι η εναρμόνιση του δείκτη core tier στο 8%, ανάλογα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποδεχθεί η τρόικα, «εξοικονομώντας» για τον κλάδο 2 δισ. ευρώ έναντι της υφιστάμενης απαίτησης για 9%. Η ΤτΕ θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε πέντε παράγοντες: την υφιστάμενη κεφαλαιακή βάση, την εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία την επόμενη τριετία, το «μαξιλάρι» προβλέψεων που έχουν ληφθεί, τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου από κινήσεις αναδιάρθρωσης που καταγράφονται τα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες καθώς και τις προσδοκώμενες συνέργειες.

 

Η BlackRock καταγράφει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του ακραίου σεναρίου και από το μέγεθος αυτό, στην ουσία, θα αφαιρεθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση που προκύπτει από τους παράγοντες αυτούς, ώστε να αποτιμηθούν οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες.

 

Με βάση την κεφαλαιακή κατάσταση των συστημικών τραπεζών, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank είναι «άνετες» κεφαλαιακά, ενώ μέσω των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Εθνική εκτιμάται ότι ενισχύει επαρκώς τα κεφάλαια της. Για τη Eurobank έχει δρομολογηθεί η αναγκαία αύξηση κεφαλαίου.

 

Περί distress funds

 

Κι αφού μας τρομοκράτησαν με τα κοράκια που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους πάνω από την Ελλάδα να αρπάξουν την ευκαιρία, κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Οικονομικών ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης σε διαδικασίες μεταβίβασης σε distress funds των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωττκής Σταθερότητας.

 

Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Πάρι Μουτσινά σχετικά με την πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν ξεκαθάρισε πλήρως τις προθέσεις του. Διαβεβαίωσε, πάντως, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για την ταυτόχρονη προστασία της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος καθώς και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους».

 

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ωστόσο ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, την αρμοδιότητα για την εποπτεία της διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχει η ΤτΕ, η οποία σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αξιολογήσει, με την τεχνική υποστήριξη ανεξάρτητου τρίτου μέλους και σε συνεννόηση με την τρόικα, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων και πολιτικών διαχείρισης των «προβληματικών» στοιχείων ενεργητικού.

 

Danioliptes.gr