«Έγινε λάθος με την Ελλάδα, αλλά θα το… ξανακάναμε» «ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το λάθος μας στην Ελλάδα, αλλά θα το… ξανακάναμε», επανέλαβε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως είχε κάνει τον Οκτώβριο σε συνέντευξη στην «Deutsche Welle».

Στο ίδιο πνεύμα με τις προηγούμενες δηλώσεις της -αλλά στο πλαίσιο αυτή τη φορά μιας έντονης αντιπαράθεσης με τη Γερμανία για την πολιτική της απέναντι στην ευρωζώνη- η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε πως το Ταμείο έκανε λάθος στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος, όπως είχε επισημάνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ. Πρόσθεσε, όμως, ότι το ΔΝΤ θα ακολουθούσε και σήμερα την ίδια συνταγή (λιτότητας) βάσει των αναθεωρούμενων ανά τρίμηνο στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

 

Η κ. Λαγκάρντ διάνθισε την τοποθέτηση της με έντονες συστάσεις προς το Βερολίνο και την ΕΚΤ, την ώρα που η γερμανική «Handelsblatt» προαναγγέλλει κορύφωση της σύγκρουσης Ε.Ε.-ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Ακόμη και προσφυγή της κ. Μέρκελ στη βοήθεια του… Ομπάμα δεν απέκλεισε η γερμανική εφημερίδα, σε περίπτωση που η σύγκρουση ξεφύγει εκτός ελέγχου! Η γενική διευθύντρια του Ταμείου κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μη βιάζονται να κηρύξουν τη λήξη της κρίσης στην ευρωζώνη «τη στιγμή που το 12% του εργατικού δυναμικού δεν έχει δουλειά, η νεανική ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία ξεπερνά το 50% και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

 

Δεν παρέλειψε να ρίξει την μπηχτή της στη Γερμανία για τη συμπίεση της εγχώριας ζήτησης προς όφελος των εξαγωγών, ενώ κάλεσε και την ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, για να στηριχθεί η ζήτηση στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.

Παίζοντας, μάλιστα, με τα νεύρα των δανειστών, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε ακόμη να μπει ρήτρα ανάπτυξης στις υπό κρίση χώρες, δηλαδή να χαλαρώσουν οι στόχοι Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να μπει ρήτρα ανάπτυξης στις υπό κρίση χώρες, δηλαδή να χαλαρώσουν οι στόχοι για το έλλειμμα για το έλλειμμα ωσότου οι οικονομίες σταθούν στα πόδια τους.

Πάντως η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε με την Ε.Ε. ότι πρέπει να συνεχιστεί η απορρύθμιση στις αγορές εργασίας και προϊόντων, με στόχο να αυξήσει η ευρωζώνη το πραγματικό της ΑΕΠ κατά 1,5% την επόμενη πενταετία.

Σε αυτό το κλίμα η γερμανική «Handelsblatt» προβλέπει σύγκρουση του ΔΝΤ με την Ε.Ε. για τους μηχανισμούς διάσωσης. Η γραμμή της Μέρκελ στη διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών θα αμφισβητείται στο σχέδιο που θα καταθέσει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ.

Γι’ αυτό το Ταμείο θα ζητά προκαταβολικά από τους πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μερίδα των αξιώσεών τους προτού δανείσουν χρεωμένα κράτη. «Όπως έδειξε η εμπειρία της Ελλάδας το 2012, οι αναδιαρθρώσεις (σ.σ. κουρέματα χρέους) είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», τόνισε ο Χιου Μπρέτενκαμπ, αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ.

Κατά τον ίδιο, η πρακτική της Μέρκελ να αρνείται διαγραφή χρεών εμπόδισε την ανάκαμψη των προβληματικών χωρών, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων να μεταθέσουν το βάρος στους φορολογουμένους των χωρών, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.

 

Γ. Παπαδάτος από ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.