Πανευρωπαϊκό συμμάζεμα με νέους κανόνες για τα ενυπόθηκα στεγαστικά προωθεί η ΕΕ ενόψει του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών στην Ελλάδα αλλά και των 350.000 εξώσεων στην Ισπανία.

 

Χθες υιοθετήθηκε από την Ευρωβουλή, η νέα νομοθεσία με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών που συνάπτουν ενυπόθηκα δάνεια για την αγορά ακινήτων. Οι νέοι κανόνες, εκτός από την ενημέρωση των αγοραστών για το κόστος και τους κινδύνους, θα τους προστατεύουν μερικώς και από τις διακυμάνσεις της αγοράς που διογκώνουν τα ποσά που πρέπει να εξοφλήσουν.

 

Η Κοινοτική Οδηγία θα καλύπτει τις υποθήκες που αφορούν ακίνητα που προορίζονται για κατοικίες, κατοικίες που περιλαμβάνουν και ένα χώρο γραφείου και εκτάσεις προς οικοδόμηση.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι πληροφορίες που θα παρέχονται στους αγοραστές θα πρέπει να παρουσιάζονται με ομοιόμορφο τρόπο σε όλη την Ε.Ε.

Ο υποψήφιος αγοραστής που υπογράφει σύμβαση δανεισμού με υποθήκη θα λαμβάνει εξατομικευμένες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη σύγκριση των πιστώσεων που διατίθενται στην αγορά, την κατανόηση του συνολικού κόστους και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει η λήψη του δανείου.

 

Σημαντικό στοιχείο είναι οτι θα υπάρχει η πρόβλεψη οτι οι όροι που θα προσφέρονται στους δανειολήπτες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην οικονομική τους κατάσταση και να λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές που αυτή έχει.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν ένα περιθώριο διάρκειας 7 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να μελετήσουν τα στοιχεία της συμφωνίας ή και να την ακυρώσουν εάν αλλάξουν γνώμη.

 

Με παρέμβαση της Ευρωβουλής, η Οδηγία προβλέπει ευέλικτους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του δανειολήπτη να εξοφλεί το δάνειο νωρίτερα, με την επιφύλαξη ορισμένων προϋποθέσεων που θα καθοριστούν από τα κράτη-μέλη, καθώς και του δικαιώματος του δανειστή για δίκαιη αποζημίωση σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής. Παρ’ όλα αυτά θα απαγορευτεί η υποχρέωση καταβολής χρηματικών ποινών από τους δανειολήπτες στις περιπτώσεις πρόωρης εξόφλησης του ποσού του δανείου.

 

Για δάνεια που συνάπτονται σε ξένο νόμισμα, ο δανειολήπτης θα πρέπει να προειδοποιείται πριν από την υπογραφή της σύμβασης ότι το ποσό των δόσεων που θα καταβάλλει ενδέχεται να αυξηθεί. Εναλλακτικά, θα μπορεί να δίδεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αλλάξει το νόμισμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και βάσει της ισοτιμίας που θα ορίζει η σύμβαση πίστωσης.

 

Και το κερασάκι στην τούρτα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η διάταξη η οποία ορίζει ότι η επιστροφή της εγγύησης, π.χ. του ίδιου του ακινήτου, αρκεί για την αποπληρωμή του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειστής και ο δανειολήπτης έχουν ρητά συμφωνήσει επ’ αυτού μέσα στη σύμβαση. Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου, η νομοθεσία θα πρέπει να περιλαμβάνει διατάξεις που θα προβλέπουν την πώληση του ακινήτου σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή και θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους, έτσι ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές και να αποτρέπεται το φαινόμενο των μακροπρόθεσμα υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

Μόνο που στην Ελλάδα, το ζητούμενο θα είναι να τηρηθούν όσα προβλέπονται στις κοινοτικές αποφάσεις, καθώς το προηγούμενο είναι πολύ κακό για τους Έλληνες τραπεζίτες. Ενδεικτικό παράδειγμα, η κοινοτική οδηγία για τον υπολογισμό του τόκου με βάση έτος 365 ημερών, την οποία οι τράπεζες την εφαρμόζουν σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις κι όχι στο σύνολο των δανειακών συμβάσεων.

 

Δεύτερο ζητούμενο είναι να τηρούνται κι οι συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των δύο αντισυμβαλλόμενων που είναι η τράπεζα και ο δανειολήπτης. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η μία πλευρά, δηλαδή η τράπεζα, δεν τηρεί τα όσα προβλέπονται και υπογράφονται στην δανειακή σύμβαση. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που θα μπορούσαν του λόγου το αληθές είναι το παράδειγμα μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε δανειακή σύμβαση της τράπεζας αν και αναγράφεται οτι ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση έτος 365 ημερών, τελικώς δεν εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος όρος αλλά ο παράνομος που είναι ο υπολογισμός του τόκου με βάση έτος 360 ημερών! Αποτέλεσμα είναι ένα καπέλο μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ στον τόκο που πλήρωσε δανειολήπτης εξαιτίας της διπλής «κλοπής» της τράπεζας.  Άρα η ΕΕ δεν χρειάζεται μόνο να νομοθετεί αλλά και να υιοθετήσει και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαλλει τις αποφάσεις της προς τα κράτη –  μέλη της.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.