Προστασία πρώτης κατοικίας

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα προκείμενου να μην υπάρξει εφαρμογή του μέτρου των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το Ευρωκοινοβούλιο πράττει το αυτονόητο, ψηφίζοντας οδηγία η οποία προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Deutsche Welle», ο Ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο υποστήριξε ότι πρόκειται για μία «καινοτόμο απόφαση που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες».

 

Πάντως, αρκετοί ευρωβουλευτές -κυρίως Γερμανοί- ξεκαθαρίζουν ότι η οδηγία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός το οποίο μάλλον «αποκλείει» από την εφαρμογή της αρκετούς Έλληνες κατόχους προβληματικών στεγαστικών δανείων. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει ένα καλό διαπραγματευτικό «χαρτί» για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

 

Ισχυροποίηση, όμως, της διαπραγματευτικής ικανότητας της Ελλάδας προσφέρει και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Από αρκετά διαφορετική σκοπιά «εξετάζει» τη χώρα μας το Associated Press, το οποίο αν και αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα προτιμά να αναδείξει ως πιο σημαντικό θέμα την υψηλή ανεργία.

 

naftemporiki