Νίκος Χουντής: Κι όμως, η Κομισιόν επιβεβαιώνει για τις καταθέσεις…

Επανήλθε χθες ο Νίκος Χουντής -όπως είχε προαναγγείλει η «Αυγή» το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, απαντώντας ένα προς ένα στα σημεία της δήλωσης του εκπροσώπου του κ. Αλμούνια, με την οποία διόρθωνε τον προϊστάμενο του επίτροπο!

 

Επί της ουσίας, εν αρχή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «πιο σαφής απάντηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει» στο ζήτημα. Τι είχε υποστηρίξει στην απάντηση του ο Χοακίν Αλμούνια; Ότι «κάθε κράτος – μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων» – ανεξαρτήτως, δηλαδή, των όποιων πανευρωπαϊκών φραγμών.

 

Αναφορικά τώρα με τη δήθεν διάψευση του εκπροσώπου του, κ. Κολομπανί, ο Ν. Χουντής παρατηρεί ότι σε τίποτε δεν διαψεύδει τον ευρωβουλευτή. Ενώ λοιπόν ο Νίκος Χουντής ρωτούσε για τα δικαιώματα, μεμονωμένα, των κρατών-μελών, που προφανώς ισχύουν, ο κ. Κολομπανί απαντούσε για τα δικαιώματα της Κομισιόν…

 

Και δεν είναι μόνον αυτό. Ενώ ρωτούσε για όσα ισχύουν σήμερα, ο εκπρόσωπος επέλεγε να απαντήσει στο τι θα ισχύσει, βάσει σχετικής πρότασης – Οδηγίας από το 2016 και μετά.

 

Όμως, ο Ν. Χουντής ζητά να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα από το κυπριακό κούρεμα: «Η Οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ, που ισχύει αναθεωρημένη από το 2010 σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., δεν εμπόδισε τα όργανά της να εγκρίνουν την πρώτη απόφαση για κούρεμα όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ανεξαρτήτως ποσού (Απόφαση Eurogroup, 16 Μαρτίου 2013), και για λόγους πραγματικούς, αφού κανένας μέχρι σήμερα και σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο “αδυναμίας διάθεσης καταθέσεων’ από τις τράπεζες.

 

Άλλωστε, είναι γνωστές οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ίδρυση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού ‘εγγυητή’ καταθέσεων, που θα αμβλύνει τις αδυναμίες των εθνικών συστημάτων».

 

avgi