Νέα ομοβροντία επιθέσεων κατά των νοικοκυριών από εφορίες – τράπεζες – ταμεία ετοιμάζεται με το νέο έτος. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ ή τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της χώρας. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο.

 

Το Δημόσιο πρέπει να «μαζέψει» πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014 από τη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να μαζέψει και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των «φρέσκων» χρεών που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του 2014, δηλαδή ακόμη 2 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα τουλάχιστον 750 εκατομμύρια που θέλουν να συγκεντρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνουμε στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στις τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, τότε το ποσό εκτοξεύεται!


Το «πακέτο» μέτρων του 2014 δεν περιλαμβάνει μόνο νέους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων, γράφει σήμερα το Ποντίκι. Περιλαμβάνει και το σαφάρι για την περισυλλογή των «χρωστούμενων», το οποίο αναμένεται να έχει εξίσου καταστροφικές συνέπειες.

Τα νούμερα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που βαραίνουν τον ιδιωτικό τομέα είναι εφιαλτικά καθώς μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έσπασαν από τον περασμένο Οκτώβριο το φράγμα των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ!

 

 Από αυτά, τα 53,36 χαρακτηρίζονται «παλιά», ενώ τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι καινούργια και δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Κάθε μήνα που περνάει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «αυγατίζουν» κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα νέα φορολογικά βάρη και τα αφήνει να προστεθούν στα παλαιά, παρά τις απειλές για κατασχέσεις πάσης φύσεως.

 

Κυνήγι θα ξεκινήσουν και οι τράπεζες με στόχο να εισπράξουν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος των δανειοληπτών. Αυτό το 10% φαίνεται να γίνεται το ελάχιστο πλαφόν για να μπορέσει κάποιος να ξεφύγει από τον πλειστηριασμό, καθώς είτε προσφύγει στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είτε στον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο, θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώνει αυτό το ποσό. Αν δεν το κάνει, οι δανειστές – τόσο αυτοί που έχουν εγγράψει προσημείωση στην ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη όσο και οι άλλοι που δεν έχουν πάρει εξασφαλίσεις – μπορούν να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού.

 

Το 10% είναι το ελάχιστο και αφορά δανειολήπτες που έχουν εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ τον χρόνο (καθαρό εισόδημα δηλαδή αυτό που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης). Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ (και μέχρι 35.000 ευρώ, καθώς από αυτό το όριο και πάνω δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση), θα πρέπει να καταβάλλεται το 20% του εισοδήματος.

 

Ειδικά δε για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, το ποσό που θα καταβάλλεται κάθε μήνα θα πρέπει να ανέρχεται στο 20% της τελευταίας δόσης που έπρεπε να πληρώσει ο δανειολήπτης στην τράπεζα. Δηλαδή, αν κάποιος έμπορος είχε ένα δάνειο το οποίο έβγαζε δόση 1.000 ευρώ, δεν θα μπορεί να καταβάλλει λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα στην τράπεζα. Και αν δεν το κάνει; Αν περάσουν τρεις μήνες χωρίς να καταβληθεί δόση, ο δανειστής μπορεί να κινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

 

Εφιαλτική χρονιά το 2014, με απειλές και κατασχέσεις

 

Έχουμε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οφειλέτες, που βαρύνονται με απίστευτο χρέος, το οποίο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, ενώ αυτό το ληξιπρόθεσμο χρέος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Πώς τους αντιμετωπίζουμε ως πολιτεία; Με απειλές και κατασχέσεις. Αν το 2014 υλοποιηθούν όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί να υλοποιήσουν εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τότε η χρονιά θα είναι πραγματικά εφιαλτική:

 

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα κυνηγήσουν κατά προτεραιότητα αυτούς που έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ.


Η γενική γραμματεία φορολογικών εσόδων αναμένεται να συνεχίσει με εντατικότερο ρυθμό τη «στρατηγική» του 2013, η οποία μάλιστα δεν απέδωσε αυτά που είχαν τεθεί ως μνημονιακός στόχος.

 

Τι θα γίνει στην πράξη; Το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες θα μεγαλώνει την ώρα που αυτά θα αγωνίζονται να αποφύγουν τον πλειστηριασμό. Και στο τέλος του 2014 είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σε χειρότερη μοίρα από αυτή που βρίσκονται σήμερα.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.