Κοντά στα επιτεύγματα του Νασρεντίν Χότζα βρίσκεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον φορολογικό έλεγχο των πολιτών. Όπως είναι γνωστό, ο θρυλικός ήρωας της ανατολίτικης μυθολογίας είχε εκπαιδεύσει το γαϊδούρι του ώστε να μην τρώει σχεδόν καθόλου – αλλά του ψόφησε.
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να καταφέρει τον απόλυτο φορολογικό έλεγχο στην ελληνική οικονομία – αλλά δεν θα υπάρχει οικονομία.
Τα νέα συστήματα που επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή δεν ελέγχουν τον φορολογούμενο.
Τον εξοντώνουν. Μαζί του εξοντώνουν και κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Αρκεί ένα παράδειγμα: Ας πούμε ότι όποιος διαθέτει κεφάλαιο αποφασίζει να το επενδύσει σε μια δραστηριότητα. Καθώς έχει καλές προοπτικές, μια τράπεζα προσφέρεται να τον χρηματοδοτήσει.
Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος θα δημιουργήσει πλούτο, θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα παραγάγει φορολογητέα ύλη. Ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά και η ελληνική κοινωνία. Κανονικά ο Στουρνάρας θα έπρεπε να του στείλει λουλούδια. Αμ δε! θα του στείλει το… ΣΔΟΕ.
Αυτός ο αποφασισμένος επενδυτής, που παίρνει τα ρίσκα του – μαζί με την τράπεζά του – για να υλοποιήσει το σχέδιό του θα υποστεί έλεγχο πόθεν έσχες αναδρομικά από το… 2000! θα γίνει φύλλο και φτερό (χρόνο με χρόνο) η περιουσιακή του κατάσταση. Και αλίμονό του αν προκύψει ότι, π.χ. προ δεκαετίας, οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν δικαιολογούνταν εξ ολοκλήρου από το εισόδημά του.
Ποιος χριστιανός θα βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο και θα προχωρήσει σε επένδυση αν πρόκειται η Πολιτεία να τον αντιμετωπίζει σαν τον λήσταρχο Νταβέλη;
Κοντά στον νου και η γνώση. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης, δεν μπορεί να είναι ετεροχρονισμένη ποινική αξιολόγηση.
Τι ακριβώς προέχει αυτήν τη στιγμή για την ελληνική οικονομία; Να πάρει μπροστά η παραγωγική μηχανή με επενδύσεις, έστω μικρές, ή να εφαρμοστούν τυφλά διάφορα μοντέλα αναδρομικής περικύκλωσης του εν δυνάμει επενδυτή; Όποιος έχει πέντε δράμια μυαλό έχει και την απάντηση.
Συνεπώς το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει υπηρεσία στη χώρα αν εξαγγείλει φορολογική αμνηστία σε όσους αποδειγμένα επενδύουν – αντί να τους στήνει στον τοίχο.
Σε τελευταία ανάλυση τα πράγματα στο παρελθόν ήταν διαφορετικά. Όταν πιάνεις από τον λαιμό όποιον προτίθεται να ανοίξει δουλειές, τον οδηγείς σε αυτό που λέει ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ: «Οι καλύτερες επενδύσεις είναι αυτές που δεν έκανες».
Γιώργος Λακόπουλος από ΤΑ ΝΕΑ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.