Του Δημήτρη Ουζουνίδη

Για πόσο ακόμη θα μπορούν να αισχροκερδούν οι τράπεζες σε βάρος του ελληνικού λαού; Για πόσο ακόμη θα δίνονται χρήματα στις τράπεζες για να επιβάλλουν τοκογλυφικούς δανεισμούς στους Ελληνες ώστε να τους έχουν δεσμώτες τους; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η απληστία των τραπεζών;

Με την ανοχή των κυβερνήσεων και με αχυράνθρωπούς τους στην εξουσία ακόμη και τώρα όπως φαίνεται από την επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών –ας μη γελιόμαστε- οι τράπεζες βρίσκουν νέους τρόπους για να κάνουν πλιάτσικο, επιβάλλοντας παράνομους και δυσβάσταχτους όρους στους δανειολήπτες με αποτέλεσμα καθημερινά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να οδηγούνται στην απόγνωση.

Οι δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των τραπεζών που επέβαλαν αόριστους γενικόλογους όρους στους δανειολήπτες για τα δάνεια τις οδήγησαν να απειλούν και να εκβιάζουν τους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε δήθεν ρυθμίσεις. Την τελευταία διετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρυθμίσει περισσότερα από 800.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, με τις οποίες ουσιαστικά υποχρεώνουν τον δανειολήπτη να αναγνωρίσει την δανειακή συμφωνία που είναι παράνομη.

Τα παπαγαλάκια των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνουν συναγερμό γιατί ολοένα και λιγότεροι δανειολήπτες μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Προειδοποιούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια, όπως τα αποκαλούν, –δηλαδή τα δάνεια που δεν εξοφλούνται- απειλούν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου. Αλλά ακόμη και αυτός ο συναγερμός είναι σκόπιμος και έρχεται να προστεθεί στους εκβιασμούς των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Με αθέμιτους τρόπους οι τράπεζες χορηγούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο αντί ευρώ σε δανειολήπτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τί υπογράφουν με αποτέλεσμα να αισχροκερδούν και από την διαφορά στη συναλλαγματική αξία των δύο νομισμάτων με ένα ισχυρό ελβετικό φράγκο έναντι του αδύναμου ευρώ με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να πληρώνουν τη χασούρα του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου χωρίς να μειώνεται το οφειλόμενο κεφάλαιο αλλά απεναντίας αυξάνεται τόσο αυτό όσο και η δόση.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.