Μόνο οι τράπεζες και τα λαμόγια έχουν επωφεληθεί από τις θυσίες των Ελλήνων μέχρι στιγμής…

Οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν, είπε χθες από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται σε βάρος της χώρας μας. Και να ήθελε ο κ Μπαρόζο να αποκτήσει πραγματική εικόνα της κατάστασης δε θα μπορούσε, διότι το κέντρο ήταν άδειο εξαιτίας των απαγορεύσεων συγκεντρώσεων.

 

Σήμερα, όμως η «χαρά» για την απόδοση των μέτρων «κατέκλυσε» τους σχολικούς φύλακες που συγκεντρώθηκαν άλλη μία φορά έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ήρθαν αντιμέτωποι με τα ματ, για άλλη μία φορά.

 

Μια μικρή βόλτα, λοιπόν, θα έπειθε τον κ. Μπαρόζο ότι έκανε λάθος. Διότι την «απόδοση» των μέτρων δεν την βλέπουν οι Έλληνες, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν έκρηξη της ανεργίας έχοντας ξεπεράσει το 27%, δραματική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά 35% και κυρίως αβεβαιότητα για το αύριο.

 

Ο επιχειρηματικός τομέας έχει «πληρώσει» τη συγκεκριμένη πολιτική με χιλιάδες λουκέτα, που εκτόξευσαν και την ανεργία στα ύψη, ενώ όσες επιχειρήσεις κατάφεραν μέχρι τώρα να επιβιώσουν, κινούνται μέσα στην αβεβαιότητα, αδυνατώντας να κάνουν το στοιχειώδη προγραμματισμό.

 

Ακόμη, όσες επιχειρήσεις είναι τολμηρές και σκοπεύουν να επενδύσουν, βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών, αφού η ίδια πολιτική τούς έχει αφαιρέσει τη ρευστότητα και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία.

 

Κι όλα αυτά, με τις ευλογίες της τρόικας και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε και ο κ. Σαμαράς δεν ντράπηκε να παρουσιάσει ως κατόρθωμα την φτωχοποιήση και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και μάλιστα σε καιρό ειρήνης. Δεν ντράπηκε να υποστηρίξει: “Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο”.

 

Μιλά για επιτυχία και για αυτά που έχουμε γύρω μας! Ορίστε τι έχουμε σήμερα κ. Σαμαρά.

 

Το πιο απλό και χαρακτηριστικό παράδειγμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης είναι το μέτρο της αύξησης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, που, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του, αυτό που πέτυχε είναι η καταδίκη των νοικοκυριών στο κρύο, η αιθαλομίχλη και η μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση υποστηρίζει μετά βδελυγμία το συγκεκριμένο μέτρο, λαμβάνοντας παράλληλά, μέτρα – ασπιρίνη για να εξαλείψει τις παράπλευρες συνέπειες από την εφαρμογή του.

Με μέτρα όπως αυτό, περισσεύει η κοινωνική δυσαρέσκεια για το μείγμα της επώδυνης πολιτικής που ακολουθείται. Κι όλα αυτά με τι αποτέλεσμα;

 

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα, οφείλεται αποκλειστικά στα πλεονάσματα των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ενώ το δημόσιο χρέος, έπειτα από δύο «κουρέματα», είναι στο 175% του ΑΕΠ και παραμένει μη βιώσιμο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι άξια απορίας η διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν πως οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν, γιατί δεν υπάρχει τίποτα ορατό.  Μήπως ο κ Μπαρόζο εννοεί αποκλειστικά τους Έλληνες τραπεζίτες;

 

Συνολικά, με βάση τη συμφωνία του PSI, δόθηκαν στις τράπεζες 50 δισ. ευρώ, από τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης, για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Από αυτά, τα 18 δισ. ευρώ δόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων βιώσιμων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) και επιπλέον άλλα 7 δισ. ευρώ προορίστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ μετά την απορρόφησή της από την Πειραιώς.

 

Το ποσό αυτό, μαζί με τα 154,8 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, ενίσχυσε το συνολικό ποσό εγγυήσεων και δανείων που έχει παράσχει το κράτος σε 204,8 δισ. ευρώ, που θεωρείται πάνω από το 90% του ΑΕΠ της χώρας.

 

 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει τραπεζικούς ομίλους από αυτές που εξαγοράστηκαν / συγχωνεύτηκαν όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με FB Bank, Probank, η EFG Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, η AlphaBank με την Εμπορική (CreditAgricole) και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς που «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» με τις ATE, Millennium, Γενική Τράπεζα (Societe Generale), Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, CPB Bank (πρώην Marfin Bank).

 

Αυτοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των κόπων και των θυσιών ενός ολόκληρου λαού, που στηρίζει τις τράπεζες κι εκείνες κρατούν τις πόρτες τους κλειστές!

 

Οι επιλογές αυτές φέρουν την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου οι οποίοι, βέβαια, έχουν την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος και της θυσίας των Ελλήνων.

 

 

Danioliptes.gr