ECONOMIST: Πολιτικός ο κίνδυνος για την Αθήνα

Πολιτικό και όχι οικονομικό θεωρεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ελλάδα ο Economist, που χαρακτηρίζει ως κυριότερη πηγή ανησυχίας την άνοδο των Ελλήνων εξτρεμιστών, τόσο των νεοσταλινικών όσο και των νεοναζί.

 

Στην πιο σημαντική στήλη της έντυπης έκδοσης του περιοδικού (Charlemagne), αφού παρουσιάζονται τα Θετικά νέα για τη χώρα μας, όπως η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και η σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ο αρθρογράφος επισημαίνει πως οι άλλοτε αγανακτισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι χαιρετίζουν τώρα τον Έλληνα πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, ως τον σωτήρα της χώρας του και ουσιαστικά του ευρώ.

Το κράτος, όμως, παραμένει δυσλειτουργικό και n ατιμωρησία έχει δεχτεί ένα μικρό πλήγμα. Την ίδια ώρα, υποστηρίζει, η αναδιάρθρωση μιας οικονομίας και η επανίδρυση ενός κράτους χρειάζεται χρόνο και αποφασιστικότητα.

 

«Όμως ο κ. Σαμαράς, ακόμη κι αν είναι ο κατάλληλος για ένα τέτοιο έργο, ξεμένει και από τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου», επισημαίνει ο Economist, προσθέτοντας ότι μια νίκη του «φωτογενούς» και «πανούργου» Α. Τσίπρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο συνασπισμό του Σαμαρά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως μέλη του ΠΑΣΟΚ «αυτομολούν» προς ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με το περιοδικό, «μυρίζοντας» εξουσία, ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να κάνει μαθήματα Αγγλικών και να ταξιδεύει στο εξωτερικό, το μήνυμά του είναι ότι δεν θέλει n Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Στο εσωτερικό, υπόσχεται να αθετήσει τους όρους τους μνημονίου. Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του δεν μπορούν να εξηγήσουν με σαφήνεια πώς θα μπορέσουν να απαλλάξουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση.

 

Έθνος