του Άγγελου Αγγελίδη
Η προτροπή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου προς τους έλληνες τραπεζίτες να δίνουν δάνεια μόνο σε “υγιείς” επιχειρήσεις, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Είναι πράγματι άξιον απορίας ο τρόπος με τον οποίον σκέφτονται οι “σπουδαγμένοι” και υποτίθεται “ειδικοί” των τραπεζών.
Δηλαδή, στο London School of Economics τους διδάσκουν ότι “σε μία οικονομία που είναι για πέντε χρόνια σε ύφεση, φροντίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα;”. Είμαι σίγουρος πως όχι. Δεν έχει λογική το παραπάνω σκεπτικό. Σε μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, φροντίζεις να στηρίξεις με επιχειρηματικά δάνεια τις εταιρίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στόχος είναι να βγουν από τη δύσκολη θέση, να επανακάμψουν και να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Δεν θέλει και μεγάλη σκέψη, ούτε τεράστιες γνώσης μακροοικονομίας.
Ο κ. Προβόπουλος θέλει οι τράπεζες να δανείζουν μόνο “υγιείς” επιχειρήσεις. Μα, σε περίοδο κρίσης, πόσες είναι αυτές οι επιχειρήσεις; Και κυρίως, αν είναι “υγιείς” οι επιχειρήσεις γιατί να χρειάζονται δανεισμό; Αν θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις θα έχουν τα κεφάλαια και δεν θα θέλουν να βάλουν “μπελά στο κεφάλι τους” συνάπτοντας δανειακή σύμβαση με κάποια τράπεζα. Δηλαδή, θα είχε ένας πολίτης τα χρήματα να αγοράσει ένα σπίτι και θα έπαιρνε στεγαστικό δάνειο; Προφανώς, όχι. Τότε, γιατί μία “υγιής” επιχείρηση που λογικά θα έχει χρήματα, να δανειστεί απο τράπεζα;
Όμως, ο Διοικητής της ΤτΕ προχώρησε ακόμη περισσότερο την -χωρίς λογική- σκέψη του, καλώντας τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είτε να κλείσουν, είτε να χρηματοδοτηθούν από τους μετόχους. Σπουδαία λογική! Κοντολογίς, προτρέπει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και να διώξουν τους εργαζόμενούς τους. Αρκεί, να μην πάρουν δάνειο από τις τράπεζες! Μόνο που ακριβώς για αυτό δεν γίνεται η ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών; Για να είναι σε θέση να ρίξουν “ζεστό” χρήμα στην αγορά, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας; Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τα χρήματα της ανακεφαλοποίησης κρατούνται στις τράπεζες, προκειμένου να έχουν καλά αποτελέσματα στο stress test.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.