Τράπεζα δέσμευσε επίδομα μακροχρόνιου ανέργου που ζει μόνο από αυτό!

Συνεχίζονται οι ιστορίες τρέλας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι όσο συναλλάσσονται με τις τράπεζες. Μεσήλικας δανειολήπτης – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος βρίσκεται επί τρεις  μήνες αντιμέτωπος με την αναλγησία της τράπεζας αλλά και του κράτους που δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς προστασίας των δανειολήπτων από τέτοιες ληστρικές πρακτικές.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης, που είναι άνεργος και λόγω της ηλικίας του είναι δύσκολο να βρει δουλειά, περίμενε ως μάνα εξ’ ουρανού το επίδομα του μακροχρόνια άνεργου που, βέβαια, δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Η χαρά, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Ο δανειολήπτης διαπίστωσε οτι η τράπεζα του δεσμεύει το επίδομα αυτό, έναντι οφειλής που έχει προς αυτήν.

Παρά το γεγονός οτι ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απέστειλε εξώδικο ζητώντας την παύση της δέσμευσης του λογαριασμού, η τράπεζα συνεχίζει να παρανομεί δεσμεύοντας επί τρεις μήνες το πενιχρό επίδομα του άνεργου.

Υπενθυμίζεται οτι η νομοθεσία δεν επιτρέπει -ούτε με συμφωνία- τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις, κι ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσόν του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης».

Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας προστατεύεται:

α. αν πρόκειται για δανειστές, τράπεζες κλπ μόνο μέχρι του ύψους  του ενός μισθού ή σύνταξης και μόνο για μια μέρα μετά την κατάθεση (ημέρα κατάθεσης + την επόμενη).

β. αν πρόκειται για ικανοποίηση διατροφής συζύγου, τέκνων (κλπ όμοιων απαιτήσεων), επιτρέπεταικατάσχεση έως 50% μάξιμουμ του μισθού – σύνταξης.

γ. αν πρόκειται για το δημόσιο, επιτρέπεται υπέρ του δημοσίου κατάσχεση μισθού και σύνταξης του οφειλέτη, μόνο αν είναι πάνω από 1000 ευρώ ανά μήνα και για το ποσό 25% που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

δ. αν πρόκειται για επίδομα ανεργίας είναι εξ ολοκλήρου ακατάσχετο.

Βέβαια, το ίδιο δεν ισχύει και για την εφορία, η οποία έχει κινήσει διαδικασίες ακόμη και για την είσπραξη οφειλής 3 ευρώ! Η κυβέρνηση αποφάσισε η Κυβέρνηση να θέσει «πλαφόν» 500 ευρώ στο ακατάσχετο των καταθέσεων φορολογουμένων για χρέη προς εφορίες, Δήμους, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Danioliptes.gr