Επιστροφή καταθέσεων 30 δισ. προβλέπει η JP Morgan

Υπάρχει κανείς αρκετά αφελής για να επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις που με τόσο «κόπο» συγκέντρωσε και έβγαλε σε τράπεζες του εξωτερικού; Για ποιο λόγο να το κάνει; Για να του τα αρπάξει ο Στουρνάρας;

 

Την αισιοδοξία αυτή την εκφράζει η JPMorgan, σε έκθεση της οποίας προβλέπεται  εισροή καταθέσεων 50 δισ. Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει ότι η αγορά υποτιμά τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών ενώ προειδοποιεί για πιθανές «αναταράξεις» είτε πολιτικές είτε από ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έξοδο από την ύφεση.

 

Στο αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα του διεθνούς οίκου εκτιμά ότι στα προσεχή χρόνια θα επιστρέψουν στις τράπεζες κοντά στα 30 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αλλάξει το κλίμα και τη χρηματοδοτική ικανότητα της οικονομίας, γράφει σήμερα η Ημερησία.

 Στην έκθεσή του ο ξένος οίκος «βλέπει» ευκαιρίες στις τράπεζες και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η αγορά υποτιμά τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης, η μείωση του λειτουργικού κόστους των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και η επιστροφή της χώρος στην ανάπτυξη θα γίνουν σταδιακά.

 

Παρατηρεί ότι οι εισροές καταθέσεων σταθεροποιούνται, το κόστος υποχωρεί κάτω του 3%, ενώ η εισροή καταθέσεων ύψους 30 δια. ευρώ δίνει νέες προοπτικές.

 

Βέβαια, η έκθεση προειδοποιεί πως είναι πιθανόν να υπάρξουν αναταραξεις για τις τράπεζες, είτε από το μέτωπο της πολιτικής στη χώρα, είτε από ενδεχόμενη καθυστερημένη έξοδο από την ύφεση. Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα stresstests της BlackRock αλλά και οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να δώσουν ακόμη μία αγοραστική ευκαιρία σε σχέση με τα επίπεδα τιμών για συμμετοχή στις μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών.

 

Ακόμη η JPMorgan εκτιμά ότι η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου προσθέτει επιπλέον κεφάλαια 100-150 μονάδων βάσης στον δείκτη CoreTierI για τις τρεις κορυφαίες τράπεζες και ιδίως για την Εθνική, και επισημαίνει ότι καμία από τις τρεις τράπεζες δεν αναμένεται να χρειαστεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια.

 

Σημαντική εκτίμηση της έκθεσης αποτελεί πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πιάσουν «ταβάνι» το 2015, ενώ έχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων και στις τράπεζες έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης.

 

Οι κάτοχοι των warrants τονίζει ότι αποκομίζουν ήδη κέρδη, ενώ και η ελεύθερη διασπορά θα μπορούσε να ενισχυθεί, εάν βρεθεί λύση για την πρώιμη μετατροπή τους, καταλήγει ο οίκος.

Στο μεταξύ επικαλούμενο τραπεζικές πηγές το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δανειστές της να συμφωνήσουν σε έναν χαμηλότερα κεφαλαιακό δείκτη για τις τράπεζες, καθώς έτσι θα υπάρξουν κεφάλαια στο ΤΧΣ, τα οποία θα συμβάλουν στο χρηματοδοτικό κενό της χώρας.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΑΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, να μειώσει το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, προκειμένου αυτές να καλύψουν τις ζημιές από τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι το οποίο θα συντελεστεί εφόσον μειωθεί σε 8% ο δείκτης CoreTier Ι.

 

Ένας χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν για τη χώρα τώρα, αλλά ενδεχομένως καθιστούν δυσκολότερη, αργότερα, την προσέλκυση νέων ιδιωτών.

 

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης τον οποίο επικαλείται το Reuters, στην καλύτερη περίπτωση η επιθυμία στην Ελλάδα είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα απομείνουν στο ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά συγχρόνως να πραγματοποιηθεί και ένα «γύρισμα» των ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 11 δισ. ευρώ.

 

Πρόκειται για τα ομόλογα που δόθηκαν για τη στήριξη των τραπεζών κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης ην περίοδο 2008-2009 επί Γ. Αλογοσκούφη.

 

Danioliptes.gr